Германия се намира в незавидна ситуация - всички други големи индустриални държави имат ръст на икономиката, докато Берлин изостава.

Продуктивността е под нивото от началото на 2022 г., а надеждите за обрат на тенденцията през лятото се оказаха напразни. Напротив, правителството, учените и МВФ понижиха прогнозите си заради очаквания спад на икономиката.

Това се отразява и на настроението на хората в страната, показват последните данни на изследване на Spiegel. Медията анкетира хората за оценките им за икономиката на страната от май 2017 г. и никога досега не е засичала толкова песимистични прогнози, колкото в последните седмици. Дори по време на Covid-кризата през пролетта на 2020.

Пикът на негативните отзиви е през септември, когато 70% от анкетираните оценяват моментното състояние на икономиката като "лошо".

Само около 1/6 от хората казват, че то е "добро".

Началото на трайното влошаване на оценките за икономическото състояние съвпада с руската инвазия в Украйна - дотогава позитивните оценки почти винаги изпреварват негативните.

С войната обаче дойде поскъпването на цените на тока, което се отрази върху фирмите и потребителите. Инфлацията при горивата значително увеличава и разходите за храни и всекидневни стоки и услуги.

Промяната се вижда и по реакциите на хората на въпроса "Как оценявате личното си икономическо положение спрямо периода преди 5 г.?".

  • Само 24% от германците казват, че се чувстват по-добре във финансово положение спрямо 2018.
  • Хората, които виждат влошаване на личната си ситуация, вече са над 40%.
  • Най-силно е усещането за упадък при бедните домакинства, които печелят по-малко от 1500 евро на месец. Трима от всеки петима респонденти в тази група казват, че преди пет години са живели по-добре, отколкото сега.
  • Ако има "добра новина", тя е, че делът на недоволните сред най-бедните хора намалява спрямо пролетта, когато е бил 67%. Изглежда, че успокоението при тях се дължи на скорошния спад на инфлацията и доста по-евтините горива в сравнение с началото на годината.

Песимизмът има и пряка връзка с политическите нагласи на хората. Най-силно усещане за това, че положението се влошава, има при избирателите на опозиционната "Алтернатива за Германия" (60%), следвани от "Левицата" (50%) и ХДС/ХСС (42%).

При симпатизантите на управляващите: Социалдемократите показват баланс, с изравнени стойности на хората, които смятат, че живеят по-добре, и тези, които смятат, че са по-зле от преди 5 г. При "Свободните демократи" обаче недоволните са малко повече.

Единствено гласуващите за "Зелените" показват забележителен оптимизъм - 41% смятат, че живеят по-добре от 2018, докато песимистите са само 25%.

Интересното е, че независимо от черногледите прогнози - хората не се страхуват за това, че могат да останат без работа в следващите 12 месеца. В момента делът на работниците, които се боят за бъдещето си, е само 9%.

Когато ги попитат "Как мислите, че ще се развие ситуацията в Германия през следващите 5 г.?" обаче, 2/3 от германците отговарят "Ще се влоши".

Въпросът от първостепенно значение, който те искат да се реши най-спешно, са парите за пенсии - т.е. финансовата сигурност след края на работоспособната възраст.

Цените на стоките и жилищата са на второ място, следвани от проблемите с високите данъци и такси.

Екополитиката остава на четвърто място, докато изоставането в дигитализацията е с двойно по-ниска степен на спешност, поне в очите на германците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024