Икономическата блокада, провокирана от пандемията с коронавируса, създава чудесна възможност за процъфтяването на мафията. Тя се възползва от слабостите в икономиката и обществото, като прониква в системата и разширява влиянието си. Това се случва още по-лесно в контекста на наложените карантинни мерки.

Това е посланието на известния италиански журналист и писател Роберто Савиано, автор на книгата "Гомора", разказваща за внедряването му в неаполитанската криминална организация Камора. Докато Италия се намира под пълна изолация, Савиано използва времето си за провеждане на онлайн-семинар с чуждестранни журналисти в страната.

Организираната престъпност знае как да се възползва от бедността.

Докато мерките за задължителна карантина продължават, стотици хиляди души - особено в Южна Италия - остават без работа и трудно успяват да се снабдят с необходимите всекидневни продукти.

В ситуация на тиктакаща "социална бомба", Савиано посочва, че "мафиотските организации пазаруват за много бедни семейства, след което ги принуждават да вършат услуги в замяна на помощта".

Домашното изолиране, наложено с цел спиране на разпространението на Covid-19, засяга най-масовите практики на организираната престъпност.

"Лихварите, подпомагани от мафията, раздават безлихвени заеми на хората, за да могат да ги използват за собствените си цели", казва той.

Досега лихварите и гангстерите не са били задължително обвързани: "Това са два паралелни свята и те не са директно свързани, но сега организираната престъпност може да поеме контрола и върху тази дейност". Например като осигурява пари за заеми.

Това може да се случи не само в Южна Италия, предупреждава Савиано. Подобна комбинация от криминални интереси може да се види в Бари, в Милано, в Палермо, в Торино.

В момента, в който някой крайно нуждаещ се човек приеме този вид подкрепа, той попада в система на зависимост. Мафията вече инвестира пари в болнични перални, хранителни доставки, снабдяване на домовете с необходими покупки.

Докато тази паяжина от нови криминални мрежи се оплита, държавите от ЕС не спират да спорят около искането на Италия, Франция, Испания и други южни страни за пускането на т.нар. "коронаоблигации" - общоевропейски заем, който да облекчи условията на кредитополучателите и да стабилизира икономиките на континента. Съпротивата срещу тази идея идва от страна на Нидерландия и Германия.

През последните няколко дни дебатът за "коронаоблигациите" навлезе в много остра фаза, след като германското издание Die Welt публикува коментар, озаглавен "Мафията очаква парите от ЕС".

Организираната престъпност обаче няма нужда от публични средства, казва Савиано.

"Ситуацията е точно обратната на това, което се описва в статията в Die Welt", казва той. "Мафията има достатъчно пари, които са разпределени из цяла Европа. Тя просто чака кризата да настъпи".

Парите се намират в Лихтенщайн, в Лондон, в Берлин, в Барселона, в Люксембург, в Швейцария, в Андора, в Нидерландия.

Савиано дори предупреждава: "Ако ЕС не се намеси незабавно, парите на мафията ще се увеличават експоненциално". Колкото по-дълго държави като Италия се оставят да се справят сами с разпадащата се национална икономика, толкова по-лесно ще е проникването на мафията все по-надълбоко в политическата, икономическата и социалната система.

Мафията и организираната престъпност са феномени с дълбоки корени в Европа. Не само Италия е засегната от широкото разпространение на корупцията.

"През Ротердам например преминава най-голямата част от кокаина на прах в Европа. Хамбург е един от градовете, през които влизат пратките с кокаин за целия континент. Проблемът е един и същ във всички страни, не само в Италия. Всеки път когато сочат с пръст Италия, когато става дума за мафията, Европа си нанася травми", казва той и призовава: "Европейските държави трябва да бъдат колкото се може по-единни - така както го правят самите криминални организации".

Как мафията може да умножи натрупаните си средства в условията на епидемията от коронавируса?

"Когато една легална фирма стигне до несъстоятелност, мафията се свързва с предприемачите и им предлага да ги подкрепи в замяна на партньорство", казва авторът на "Гомора".

Вече не са необходими оръжия. Мафията отдавна се концентрира само върху финансовата част от бизнеса си.

"Ако Европа не се задейства, един ресторант във финансови трудности може много по-лесно да оцелее, ако позволи да бъде пробит от организираната престъпност", казва Савиано.

Когато едно предприятие получи парична протекция от мафията, тя вече се превръща в негов финансов консултант.

Последствията от пробива на мафията в икономическата материя на една страна са много сериозни.

"Мафията, която похити дадена компания, упражнява влияние и върху политиката, като компрометира демократичната система", казва Савиано. Организираната престъпност може да си позволи да нарушава правилата на лоялната конкуренция, като натиска пазара с ниски цени, след което да пере печалбите си в данъчните убежища в Европа.

Една от причините за погрешното разбиране на света за Италия, според Савиано, се дължи на ограниченията на съвременната журналистика.

"Италия, разказана от чуждестранната преса, много често представлява набор от стереотипи, които създават цвят и новинарско съдържание. Това е въпрос на метод: статиите често се пишат от хора, които не познават страната, а Италия е трудна страна за разбиране. Неизреченото понякога е много по-ценно от официалното свидетелство. Как да обясниш на пратеник от Ню Йорк Таймс, че полицейският началник от Фоджия може и да не казва истината? Мафията от Гаргано не иска да се говори за нея", казва още Савиано в уебинара си.

Авторът на статията в Die Welt е човек, който не познава добре Италия, смята той. Тя само показва колко разделена е всъщност Европа.

Германия не иска да се превърне в локомотива на Европа. Нидерландия казва "не" на европейските облигации, защото на нея не са й нужни пари независимо от пандемията.

Според Савиано това създава опасна ситуация, която оставя без избор засегнатите от Covid-19 държави, без те да са виновни за бедственото положение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023