Румънското село до България, което ще стане най-голямата база на НАТО в Европа

Малко румънско село. Намира се на делтата на Дунав, съвсем близо до Черно море, само на 60-ина километра от границата с България и на 130 км от Варна. В него се намира памаетна плоча на Васил Левски, който е бил учител там.

Село Михаил Когълничану обаче скоро ще се превърне в ключова точка за сигурността на Европа - в това число на България - сравнима само с прословутата база "Рамщайн" в Германия, където е главната квартира на американските Военновъздушни сили и НАТО на Стария континент.

На свой ред Румъния, която също точно преди 20 години се присъедини към Северноатлантическия алианс, за разлика от България ще увеличи неимоверно влиянието си като гарант за защитата на Източния фланг на НАТО и Черноморския регион на фона на заплахата от Русия. Защото новата най-голяма военновъздушна база на съюзниците в Европа - по-голяма и от "Рамщайн" - ще бъде на нейна територия - именно в Михаил Когълничану, област Констанца.

Преди няколко години Румъния се преборва, а НАТО взима стратегическото решение. Резултатът:

  • Инвестиция от 2,5 млрд. долара;
  • Откриване на стотици нови работни места и превръщането на Михаил Когълничану в град;
  • Капацитет от 10 000 военни на НАТО до 2030 г.;
  • строеж на пътища, обновяване на енергийната инфраструктура;
  • Нови жилища, детски градини, училища, здравни заведения.

Едноименната военна база на румънските военновъздушни сили всъщност е построена още по времето на Студената война - през 1955 г. От 1999 г. - преди членството на Румъния в НАТО - се ползва и от американската армия. В момента там се поддържа контингент от около 4000 военни на ротационен принцип.

Решението НАТО да разшири присъствието си точно там се обяснява от една страна с очакванията в бъдеще да се разчита по-малко на военната база Papa в Западна Унгария, а от друга - със стратегическото местоположение на "Михаил Когълничяну".

На фона на руската агресия в Украйна, базата е изключително важна и защото от украинското пристанище Одеса я делят по-малко от 300 км, а от окупирания от Русия Севастопол на полуостров Крим - близо 400.

"Причината Румъния да реши да разшири отбранителния си капацитет е резултат първо от нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г. и след това незаконното анексиране на Кримския полуостров през 2014 г. Планът за разширяването на базата е одобрен още през 2018 г." казва командирът ѝ Николае Крецу.

В същите години и в България се е говорило за разгръщане на фланга на НАТО, за база на Алианса във Варна, но по това време управляващите в страната отказваха да вземат решение - тезата беше че "в Черно море трябва да има платноходки" (по бившия премиер Бойко Борисов), докато Русия превръщаше Черно море в едно от най-милитаризираните в света.

След началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. НАТО засилва присъствието си по Източния фланг на Европа, като разполага допълнителни многонационални бойни групи в Румъния, Унгария, България и Словакия.

Постепенно обаче Румъния започва да играе водеща роля - югоизточната част на страната е отворен център за тренировки за пилоти на F-16 от всички държави членки на НАТО, както и от Украйна.

Страната е заложила бюджет от 2,1 млрд. долара за придобиването на нови системи за въздушна защита.

Миналата година получи две системи Patriot, участва и в поръчката на 1000Patriot PAC-2 GEM-T системи по инициативата "Европейски небесен щит".

Система за противъздушна отбраната Patriot ще бъде изпратена съвсем скоро и на Украйна, обяви миналата седмица Съветът за национална сигурност на Румъния начело с президента Клаус Йоханис.

Инвестициията от 2,5 млрд. долара в Михаил Когълничану ще включва удвояване на сегашната писта на военновъздушната база, изграждането на още една, както и на резервоари за гориво на самолетите, на контролна кула и на още хангари за изтребители и дронове.

Вече се работи по обновяването на пътищата и енергийната инфраструктура. Местните власти са отчуждили около 2400 хектара от две населени места, като са изплатили на жителите им по 5500 евро на декар.

"Ще бъдат построени жилища за персонала, детски ясли и градини, училища, аптеки, всичко необходимо," казва Крецу.

Общата площ на съоръжението ще е почти 3000 хектара. Плановете по разширяването включват и към сега съществуващата материална база и персонал ще бъдат пренасочени ресурси от военната база "Рамщайн" в Германия.

Към 2009 г. САЩ са инвестирали около 48 млн. долара в модернизиране на базата, а след началото на войната тя става най-източното съоръжение на Алианса, където са изпращани военни от почти всички страни членки.

Съвсем скоро се очаква там да дойде първата ескадрила от изтребители F-16, купени от Норвегия, и дронове MQ-9 Reaper, а в района да бъде построено цяло малко градче за войниците и персонала от 32-те страни членки на НАТО, чието присъствие ще бъде на ротационен принцип.

"Тук американското присъствие наистина е сериозно, инфраструктурата също, има къде да бъдат настанени хората и складирано оборудването," казва Чарли Таг, командир на екипаж, който е базата на своята трета, последна ротация, пред BBC.

Нахлуването на Русия в Украйна е променило както местата, където Таг и хорага му летят, така и стратегическата цел на мисията, обяснява той.

Засега във военновъздушната база не са прихващани руски самолети, поне в мисията на командир Таг, но на предишни мисии това се случвало - над Балтийско море.

Че войната не е далеч може да се види всяка вечер на екраните на радарите в базата.

"Виждаме как с дронове"Шахед" нападат Одеса. На радарите се виждат и приятелски, и вражески летателни апарати. Доста сюрреалистично е," разказва още Таг.

Самолетите на НАТО избягват сблъсъци с руските, освен ако не е наложително. Досега е имало два инцидента в Черно море. През септември 2022 г. руски пилот не разбира заповедта на наземния контрол и почти успява да свали британски разузнавателен самолет с 30 души на борда.

През март 2023 г. американски дрон MQ-9 Reaper, излетял от Румъния, е нарочно свален от руски изтребител Су-27 над международни води.

Иначе всекидневието в базата е по-скоро спокойно, казва за BBC Скот Дилей, който планира логистиката на американските военни в базата.

Така 20 години след членството си в НАТО Румъния може и да няма свой генерален секретар на Алианса, след като президентът на страната Клаус Йоханис сам оттегли кандидатурата си в полза на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Но е напът да постигне нещо друго - в следващите няколко години на нейна територия да заработи най-голямата база на НАТО в Европа, а страната да затвърди нарастваща си роля на гарант на сигурността в Източна Eвропа и района на Черно море. И влиянието ѝ ще расте.

20 години България в НАТО. Свободата, която гарантираме с нашите партньори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024