Асен Василев се конфронтира с Радев: "Започна реванш на статуквото и службите не противодействаха" Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев използва консултациите с Румен Радев, за да подчертае собствената му роля за политическата патова ситуация, в която се намира България - удължаването на зависимостта към "Газпром" по време на предпоследния му служебен кабинет и бездействието на службите за сигурност.

Василев посочи, че кабинетът на ПП, свален с вот на недоверие през лятото на 2022 г., е поел управлението с "трудно сглобена коалиция" и е успявал да запази икономическия растеж на България в първата половина на годината на фона на войната в Украйна и газовата криза.

  • В този момент той напомни на Радев, че "90% от газа, който получавахме, идваше от "Газпром", а "Булгаргаз" в лицето на Николай Павлов даже не беше получил целия азерски газ. С един анекс, подписан във втория служебен кабинет миналата година той беше отказал пълните количества азерски газ до юни 2022 г.".
  • Николай Павлов е бившият служебен министър на енергетиката на Румен Радев от 2017 г., а до 2022 г. той беше директор на "Булгаргаз". Смяната му по настояване на ПП стана повод за най-големия и явен раздор между президентството и партията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Започна реванш на статуквото, срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно", каза още Асен Василев с още един неприкрит намек към ролята на самия Радев.

"Ако се стигне до това ПП да получи втори мандат, въпреки че българските граждани са ни отредили ролята на опозиция и са дали отговорността за управление на ГЕРБ - ще трябва да се направят редица реформи. Не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства за всички опити за дестабилизация на правителството и за да може да открие и подаде информация към съдебната власт за всички случаи на корупция", каза още Василев.

  • Румен Радев назначи нови шефове на ДАНС, ДА "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване" през 2021 г.

В отговор на коментарите на Василев, Радев обяви, че усилията за реформа трябвало да се насочат предимно към прокуратурата, а не към службите за сигурност.

  • Диалогът от консултациите, който ще се запомни:

Кирил Петков: (Създаването на работеща коалиция) не става с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус.

Асен Василев: Да. Не става и с контактьори.

Румен Радев: Аз мисля, че вие добре ги познавате...

Асен Василев: Да, много добре ги познаваме. Но позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот.


В началото на разговора Румен Радев обяви резултата от парламентарните избори като сигнал, че е "нужен диалог" между партиите.

"Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит диалог и да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", обяви той при срещата си с Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев и Калина Константинова.

В отговор на това Петков реши да повтори 16-те точки, които ПП поставиха като условия за подкрепа в 48 Народно събрание.

Той призова за увеличаване на минималната работна заплата, подпомагане на пенсионерите и данъчни облекчения за младите семейства - все условия, които не може да се въведат, ако не бъде предложен проектобюджет за 2023 г. А това засега няма да се прави от служебния кабинет.

ПП заяви подкрепа още за:

  • всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост;
  • антикорупционната реформа и ограничаване на правомощията на главния прокурор.

"Вторият ни принцип е, че спазваме обещанията си. Предизборните обещания не може да се обръщат след изборите. Готови сме да говорим с първия мандатоносител по 16-те политики, но няма да подкрепим техния мандат. Това би било отмятане от обещанията, които избирателите ни подкрепиха", каза Кирил Петков.


ПП получиха поканата почти седмица след като Радев прие представителите на най-голямата политическа сила от 48 Народно събрание на "Дондуков" 2.

Забавянето на процедурата е умишлено - Радев смята да остави по-дълъг срок за преговори между парламентарните групи в търсене на компромисен вариант за мнозинство. През това време обаче неговото служебно правителство държи контрол върху изпълнителната власт.

Докато дойде редът за срещата с ПП, между президентството и партията избухна пореден повод за напрежение - този път заради Радостин Василев, който беше двукратно отхвърлен като кандидат за шеф на Комисията по спорта в 48 Народно събрание.

Кирил Петков поиска от прездидентството да отговори дали е вярно, че хора от екипа на Радев и на неговия служебен министър на спорта Весела Лечева са упражнили влияние върху ДПС, за да блокира номинацията на Василев.

Радев нито потвърди, нито отрече твърденията за неправомерен натиск - вместо това определи ситуацията като "евтини интриги".

Връчването на първия проучвателен мандат на ГЕРБ засега остава за неопределено бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022

Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси

Страните разглеждат предложение, което е по-ниско от първоначално направеното от ЕК

11:36 - 02.12.2022