Асен Василев се конфронтира с Радев: "Започна реванш на статуквото и службите не противодействаха" Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев използва консултациите с Румен Радев, за да подчертае собствената му роля за политическата патова ситуация, в която се намира България - удължаването на зависимостта към "Газпром" по време на предпоследния му служебен кабинет и бездействието на службите за сигурност.

Василев посочи, че кабинетът на ПП, свален с вот на недоверие през лятото на 2022 г., е поел управлението с "трудно сглобена коалиция" и е успявал да запази икономическия растеж на България в първата половина на годината на фона на войната в Украйна и газовата криза.

  • В този момент той напомни на Радев, че "90% от газа, който получавахме, идваше от "Газпром", а "Булгаргаз" в лицето на Николай Павлов даже не беше получил целия азерски газ. С един анекс, подписан във втория служебен кабинет миналата година той беше отказал пълните количества азерски газ до юни 2022 г.".
  • Николай Павлов е бившият служебен министър на енергетиката на Румен Радев от 2017 г., а до 2022 г. той беше директор на "Булгаргаз". Смяната му по настояване на ПП стана повод за най-големия и явен раздор между президентството и партията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Започна реванш на статуквото, срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно", каза още Асен Василев с още един неприкрит намек към ролята на самия Радев.

"Ако се стигне до това ПП да получи втори мандат, въпреки че българските граждани са ни отредили ролята на опозиция и са дали отговорността за управление на ГЕРБ - ще трябва да се направят редица реформи. Не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства за всички опити за дестабилизация на правителството и за да може да открие и подаде информация към съдебната власт за всички случаи на корупция", каза още Василев.

  • Румен Радев назначи нови шефове на ДАНС, ДА "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване" през 2021 г.

В отговор на коментарите на Василев, Радев обяви, че усилията за реформа трябвало да се насочат предимно към прокуратурата, а не към службите за сигурност.

  • Диалогът от консултациите, който ще се запомни:

Кирил Петков: (Създаването на работеща коалиция) не става с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус.

Асен Василев: Да. Не става и с контактьори.

Румен Радев: Аз мисля, че вие добре ги познавате...

Асен Василев: Да, много добре ги познаваме. Но позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот.


В началото на разговора Румен Радев обяви резултата от парламентарните избори като сигнал, че е "нужен диалог" между партиите.

"Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит диалог и да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", обяви той при срещата си с Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев и Калина Константинова.

В отговор на това Петков реши да повтори 16-те точки, които ПП поставиха като условия за подкрепа в 48 Народно събрание.

Той призова за увеличаване на минималната работна заплата, подпомагане на пенсионерите и данъчни облекчения за младите семейства - все условия, които не може да се въведат, ако не бъде предложен проектобюджет за 2023 г. А това засега няма да се прави от служебния кабинет.

ПП заяви подкрепа още за:

  • всички законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост;
  • антикорупционната реформа и ограничаване на правомощията на главния прокурор.

"Вторият ни принцип е, че спазваме обещанията си. Предизборните обещания не може да се обръщат след изборите. Готови сме да говорим с първия мандатоносител по 16-те политики, но няма да подкрепим техния мандат. Това би било отмятане от обещанията, които избирателите ни подкрепиха", каза Кирил Петков.


ПП получиха поканата почти седмица след като Радев прие представителите на най-голямата политическа сила от 48 Народно събрание на "Дондуков" 2.

Забавянето на процедурата е умишлено - Радев смята да остави по-дълъг срок за преговори между парламентарните групи в търсене на компромисен вариант за мнозинство. През това време обаче неговото служебно правителство държи контрол върху изпълнителната власт.

Докато дойде редът за срещата с ПП, между президентството и партията избухна пореден повод за напрежение - този път заради Радостин Василев, който беше двукратно отхвърлен като кандидат за шеф на Комисията по спорта в 48 Народно събрание.

Кирил Петков поиска от прездидентството да отговори дали е вярно, че хора от екипа на Радев и на неговия служебен министър на спорта Весела Лечева са упражнили влияние върху ДПС, за да блокира номинацията на Василев.

Радев нито потвърди, нито отрече твърденията за неправомерен натиск - вместо това определи ситуацията като "евтини интриги".

Връчването на първия проучвателен мандат на ГЕРБ засега остава за неопределено бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024