Румен Радев изпрати поправките в Конституцията към КС: Какви са мотивите Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев опита да спре част от конституционните промени, като сезира Конституционния съд срещу определени текстове.

Това са:

  • правото на хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри
  • процедурата за назначаване на служебни правителства
  • удължаването на срока на пълномощията на Народното събрание
  • възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избор на ръководители на държавни органи
  • новия ред за назначаване на председателите на ВАС и ВКС, както и главният прокурор, с които се въвежда условие президентът да се произнесе по избора на ВСС в не по-дълъг срок от 7 дни - в противен случай изборът влиза в сила автоматично.

Аргументът на Радев е, че "освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях като засягат пряко формата на държавно управление и затова са от изключителната компетентност на Велико народно събрание".

Също както "Възраждане" и ИТН - Румен Радев оспорва и начина, по който 49 Народно събрание прие промените в рамките на една седмица.

"Конституцията може да бъде променена или с голямо политическо мнозинство и бързо (без срок между трите различни дни на гласуванията), или с по-малко политическо мнозинство, но по-бавно (с минимален срок от два месеца между различните дни на гласуванията)“, се казва в мотивите му

КС вече беше сезиран от двете опозиционни партии именно по този въпрос, но отказа да се произнесе, защото щеше да се намеси в текуща процедура на Народното събрание за промяна на Конституцията. Сега казусът се връща за повторно решение, този път от Румен Радев.

Той иска да бъдат обявени за противоконституционни общо 8 параграфа от поправките, приети през декември 2023.

Анонсът за намеренията му да го направи още на 8 януари дойде преди дни, като Радев държеше да подчертае, че това е първата му задача за 2024 г. Той описа реформите като "брутално и в много отношения некомпетентно посегателство" върху Конституцията.

Самият Радев твърдеше, че разполага със свой проект за промени в Конституцията още преди преизбирането му за втори мандат, но така и не ги предложи на обществено обсъждане.

Промените бяха приети с над 160 гласа на три поредни заседания на Народното събрание през декември 2023. Ето какво се промени:

  • Двойното гражданство на депутати и министри - досегашната забрана за хора с чужди паспорти да бъдат избирани за двете най-важни позиции вече отпада. Единственото българско гражданство остава задължително само за кандидатите за президент. Промяната е вкарана в конституционния проект по искане на ДПС.
  • Народното събрание няма да се разпуска по време на избори или при служебни кабинети - мандатът му ще се счита за приключил при избора на нов парламент.
  • Служебният кабинет няма да има неограничени правомощия - занапред парламентът ще може да ги поставя в по-тесни граници.
  • Президентът ще назначава служебен премиер, но не по своя свободна преценка, а чрез избор между личностите, заемащи определени позиции в държавата:
    • председател на Народното събрание
    • управител или подуправител на БНБ
    • председател или зам.-председател на Сметната палата
    • омбудсман или негов заместник
    • Всяка от тези позиции се избира предварително от мнозинството в парламента - това е същинската промяна в досегашния ред, при който Румен Радев назначаваше само свои съветници.
  • Висшият съдебен съвет окончателно се разделя на два отделни съвета на съдиите и прокурорите, като парламентарната квота във Висшия прокурорски съвет ще е с надмощие от 6:4 спрямо професионалната.
  • Главният прокурор ще има само 5-годишен мандат - промяна спрямо досегашните 7 г.
  • За разлика от него - председателите на ВКС и ВАС запазват 7-годишните си мандати. И тримата "големи" в съдебната система няма да могат да се кандидатират за преизбиране.
  • Президентът запазва правото си на санкция при избора на главен прокурор или председатели на двете Върховни съдилища, но е длъжен да се произнесе в точен 7-дневен срок. През 2017 г. Румен Радев забави с над 2 седмици решението си по избора на председател на ВАС Георги Чолаков.
  • Гражданите ще могат да сезират Конституционния съд, ако смятат, че даден закон нарушава основните им права и свободи. Това обаче ще става опосредствано - по време на съдебен процес, като страна по дело. Процесът ще продължава, докато КС обмисля решението по казуса, но няма да приключи по същество, докато това решение не бъде обявено.
  • Сегашният ВСС, който е с отдавна изтекъл мандат, ще продължи да работи поне още 9 месеца - парламентът си даде дълъг срок за промяна в законодателството, която да отрази структурната реформа.
  • Нов главен прокурор на мястото на Борислав Сарафов няма да има преди края на 2024 г.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024