Президентът казва в понеделник кога свиква Народното събрание Снимка: © Президентство на Р България

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник, 17 юни, кога ще е първото заседание на новото Народно събрание.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме," каза Радев в Казанлък, където присъства на състезание с дронове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано в сряда, че според него преговорите за кабинет трябва да са приключили до края на следващата седмица "или директно трябва да знаем, че отиваме на избори".

Борисов каза още, че той самият няма да се кандидатира за премиер, а партията му излъчи преговорен екип, който да разговаря с всички формации за бъдещ експертен кабинет, в който ГЕРБ да има ключова роля.

Ден по-рано председателят на ДПС Делян Пеевски напомни на Борисов, че като лидер на най-голямата политическа сила инициативата за консултации за съставяне на правителство трябва да дойде от него.

По закон държавният глава е длъжен да свика парламента в срок от 1 месец от провеждането на изборите, т.е. до 9 юли.

На първото заседание се избират председател и заместник-председателите на Народното събрание.

Окончателният списък с имената на новите 240 депутати ще бъдат обявени от Централната избирателна комисия на 16 юни, неделя.

Изборите в неделя спечели ГЕРБ с голяма преднина, следва ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и новопоявилата се партия "Величие".

ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство от 121 депутати за самостоятелно управления, а Борисов в сряда потвърди, че няма да влиза в коалиция с партията на Пеевски. ПП-ДБ се обяви за конструктивна опозиция. Сред останалите е ясно, че нито БСП, нито "Възраждане" биха участвали с ГЕРБ и ДПС, които се водят "евроатлантически партии". За позициите на ИТН можем да съдим само от думите на лидера Слави Трифонов, че благодари за доверието на избирателите си и "ще поеме своята отговорност" - каквото и да значи това. "Величие" също декларира, че няма да участва в управление с ГЕРБ и ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пуснаха под домашен арест полицая, който счупи челюстта на 19-годишен студент

Полицаят се прибира у дома с проследяваща гривна

18:00 - 19.07.2024
Важно днес

Русия осъди американския журналист Еван Гершкович на 16 г. в колония

Кореспондентът на WSJ е обвинен от руските власти в шпионаж

15:30 - 19.07.2024
Важно днес

ДПС се възмути от изчегъртването на кабинета на Ахмед Доган

Архивът и сървърите са били изнесени от централата на ДПС

15:05 - 19.07.2024