Президентът Румен Радев призова българските служби за сигурност да "не оставят неразкрити кутии на Пандора" в коментар по повод разследването за недекларирани финансови активи на политици - Pandora Papers

"Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина, за нарушаването на закона", каза Радев при посещение в Благоевград. 

Към момента двама български политици са уличени в това, че са разполагали с компании в офшорни зони. Първото разкрито име беше на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който в сряда беше повикан от ДАНС за обяснения по случая. Майката на Пеевски - Ирена Кръства - също се оказа част от базата данни Pandora Papers, която международният екип от журналисти е разгледал. 

Атанас Чобанов от BIRD казва пред БНР, че и вторият човек в списъка не заема управленска позиция към настоящия момент. Името му обаче все още не е съобщено публично от българската партньорска организация на разследващия консорциум. 

На въпрос от журналисти как би отговорил на критиките от страна на Лозан Панов за това, че като президент е бил "фалшив герой" заради непоследователна позиция по съдебната реформа, Румен Радев каза: "Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други". 


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина