Румен Радев: Службите да не оставят неразкрити кутии на Пандора

Президентът Румен Радев призова българските служби за сигурност да "не оставят неразкрити кутии на Пандора" в коментар по повод разследването за недекларирани финансови активи на политици - Pandora Papers.

"Моите очаквания са българските служби и правоохранителни органи да работят така, че възстановяването на справедливостта да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина, за нарушаването на закона", каза Радев при посещение в Благоевград.

Към момента двама български политици са уличени в това, че са разполагали с компании в офшорни зони. Първото разкрито име беше на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който в сряда беше повикан от ДАНС за обяснения по случая. Майката на Пеевски - Ирена Кръства - също се оказа част от базата данни Pandora Papers, която международният екип от журналисти е разгледал.

Атанас Чобанов от BIRD казва пред БНР, че и вторият човек в списъка не заема управленска позиция към настоящия момент. Името му обаче все още не е съобщено публично от българската партньорска организация на разследващия консорциум.

На въпрос от журналисти как би отговорил на критиките от страна на Лозан Панов за това, че като президент е бил "фалшив герой" заради непоследователна позиция по съдебната реформа, Румен Радев каза: "Аз съм човек на дълга. Претенцията, че са герои, оставям на други".


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024