Русия е загубила толкова от войната, че удря олигарсите си с еднократен данък Снимка: © Getty Images

Усетила негативните последици от своята война в Украйна и загубата на огромни средства за финансирането ѝ, сега Русия реши да компенсира дупките в бюджета, като вземе от своите олигарси. Москва одобри проектозакон за налагане на еднократен данък върху неочакваните приходи на големите руски компании в размер до 10%, според съобщение на финансовото министерство на страната тази седмица.

Налогът е насочен към компаниите, които годишно са реализирали печалби от над 1 млрд. рубли или 11,9 млн. долара от 2021 г. насам, се посочва в съобщението.

Тази такса може да събере около 300 млрд. рубли, или 3,6 млрд. долара, под формата на колективни данъци, заяви Андрей Белоусов, първият вицепремиер, в интервю за телевизия РБК, съобщи Интерфакс.

Според Интерфакс Белоусов е казал пред РБК, че компаниите сами предложили тези данъци.

„Те разбират, че са имали огромни извънредни печалби за 2021 и 2022 г., просто огромни, по-големи от бюджета“, каза Белоусов, по данни на Интерфакс. "Много от тях са истински патриоти, независимо от това какво казват хората за тях. Те се идентифицират много тясно със страната.“

Министерството на финансите на Русия заяви в съобщението, че данъците ще бъдат използвани за социални разходи, но не предостави повече подробности.

Макар че в съобщението не се уточнява кои компании ще бъдат засегнати от данъците, анализатори заявиха пред Financial Times, че това най-вероятно ще са фирми от секторите на торовете и металите.

Въпреки че руската енергетика е изправена пред санкции и бойкот от страна на много западни държави и техните съюзници, страната все още е важен износител на суровини, особено в областта на селското стопанство и някои промишлени стоки – които от своя страна помагат на компаниите в тези сектори.

Тимур Нигматулин, анализатор в руската инвестиционна фирма Finam, заяви пред FT, че очаква информацията за неочакваните данъци да бъде „непрозрачна“, за да се намали вероятността тези компании да бъдат санкционирани.

Това не е първият случай, в който Русия налага неочаквани данъци за финансиране на войната в Украйна. Миналата година страната удари с такъв енергийния гигант „Газпром“, след като цените на природния газ се покачиха до многогодишни върхове след нахлуването в Украйна.

През първата половина на 2022 г. „Газпром“ отчете рекордни печалби, но през цялата година нетната печалба спадна с 40% на годишна база заради увеличаването на данъците от страна на Кремъл през второто полугодие.

Цените на енергията обаче вече са спаднали до предвоенни нива на фона на опасенията от рецесия.

Енергийните приходи на Русия бяха сериозно засегнати и от мащабните ограничения срещу износа ѝ, особено след като Европейският съюз – доскоро основен потребител на руска енергия – забрани руския суров петрол от 5 декември.

През първото тримесечие на 2023 г. Русия отчита дефицит от почти 2,4 трилиона рубли, след като през първото тримесечие на 2022 г. разполагаше с излишък от над 1 трилион рубли. Страната отбеляза 45% спад на тримесечните приходи от енергоносители до 1,64 трлн. рубли, според данни, публикувани от руското министерство на финансите на 7 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024