Русия предлага бонус за войници, които унищожават танкове, доставени от НАТО Снимка: © Getty Images

Русия предлага на войниците си бонуси за унищожаването на танкове, доставени на Украйна от страни от НАТО. Това става ясно от изтеклите документи на американското разузнаване, които бяха публикувани по-рано от в. "New York Times".

В един от тях се посочва, че видеоматериали, на които се виждат унищожени чужди танкове, се използват за повдигане на самочувствието на руските войници.

"Ще бъдат предлагани финансови стимули за залавянето и унищожаването на чужди танкове. Видеозаписите на унищожените танкове ще бъдат широко разпространени, за да се намали доверието на Украйна и Запада и да се уверят руските войски в способността им да преодолеят тези нови оръжия", се казва в документа.

Това е само един цитат от по-голям масив от разузнавателни данни, свързани с войната в Украйна, които изтекоха в социалните мрежи през последните няколко дни. Експерти обаче се съмняват в автентичността им и отбелязват, че някои от документите може да са били променени с пропагандна цел.

В някои от тях се казва, че Киев може да изчерпи ракетите си за противовъздушната си отбрана до май, което ще окуражи Москва да използва бомбардировачи срещу украинските сили.

Руската стратегия за изплащане на специални бонуси за унищожаването на танкове до известна степен показва как страната се бори с това да отговори ефективно на танковите сили на Украйна, въпреки че разполага с по-голям брой бронирани машини.

По данни на Международния институт за стратегически изследвания и Oryx, платформа за анализ на разузнавателни данни, Русия е загубила почти половината от танковите си запаси или над 1500 танка от началото на войната. Причината за това са серия от грешки на руското командване като изпращането на цял флот танкове в засада в Буча, а по-късно и в Угледар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023