Русия предлага бонус за войници, които унищожават танкове, доставени от НАТО Снимка: © Getty Images

Русия предлага на войниците си бонуси за унищожаването на танкове, доставени на Украйна от страни от НАТО. Това става ясно от изтеклите документи на американското разузнаване, които бяха публикувани по-рано от в. "New York Times".

В един от тях се посочва, че видеоматериали, на които се виждат унищожени чужди танкове, се използват за повдигане на самочувствието на руските войници.

"Ще бъдат предлагани финансови стимули за залавянето и унищожаването на чужди танкове. Видеозаписите на унищожените танкове ще бъдат широко разпространени, за да се намали доверието на Украйна и Запада и да се уверят руските войски в способността им да преодолеят тези нови оръжия", се казва в документа.

Това е само един цитат от по-голям масив от разузнавателни данни, свързани с войната в Украйна, които изтекоха в социалните мрежи през последните няколко дни. Експерти обаче се съмняват в автентичността им и отбелязват, че някои от документите може да са били променени с пропагандна цел.

В някои от тях се казва, че Киев може да изчерпи ракетите си за противовъздушната си отбрана до май, което ще окуражи Москва да използва бомбардировачи срещу украинските сили.

Руската стратегия за изплащане на специални бонуси за унищожаването на танкове до известна степен показва как страната се бори с това да отговори ефективно на танковите сили на Украйна, въпреки че разполага с по-голям брой бронирани машини.

По данни на Международния институт за стратегически изследвания и Oryx, платформа за анализ на разузнавателни данни, Русия е загубила почти половината от танковите си запаси или над 1500 танка от началото на войната. Причината за това са серия от грешки на руското командване като изпращането на цял флот танкове в засада в Буча, а по-късно и в Угледар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024