Русия се изправя пред първия си голям външен дълг от век насам Снимка: © Getty Images

Санкциите, които западните страни и техните съюзници наложиха над Русия след инвазията ѝ в Украйна, както и контра действията на Москва, извадиха страната от глобалната финансова система. През миналия месец изтече ключов американски лиценз, който позволяваше на Кремъл да изпълнява плащания и с това фокусът отново попадна върху перспективата натрупаните задълженията да не бъдат погасени, пише Reuters.

Комитетът на кредиторите (CDDC), съобщи в сряда, че е гласувал с "да" на въпрос дали е имало нарушение на задължение за плащане от страна на Русия.

Citibank е единственият член, гласувал с "не", докато други 12 са дали положителен отговор.

Руските външни облигации са били с падеж до 4 април, а дължимите плащания по главницата и лихвите не са били извършени до 2 май. През този период Москва бе длъжна да продължи да плаща лихва, оценена на 1.9 милиона долара.
CDDC беше помолена да определи дали неспособността на Русия да изплати сумата ще предизвика изплащане на застраховка срещу дефолт или суапове за кредитно неизпълнение (CDS).

Комитетът, членове на който са Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, Elliot Management и PIMCO, се съгласи, че неизпълнението на задълженията се е случило на 19 май и искането за намиране на решение е подадено на 26 май. Citi отново гласува с "не".

Комисията ще заседава отново на 6 юни от 16 часа, за да продължи процеса, който може да доведе до търг за определяне на всички плащания по CDS.

В момента суаповете за кредитно неизпълнение на Русия възлизат на 2.54 милиарда долара, изчислява JPMorgan.

Неизпълнение на целите на договорите за CDS "възниква, след като комисията гласува за кредитно събитие, което вече се случи," коментира Габриеле Фоа, портфолио мениджър на Global Credit Opportunities Fund в Algerbris.

"Разбира се, това е много малка сума, така че определението за дефолт е по-скоро техническо. Ако, както изглежда ще се случи, чуждестранните инвеститори не получат дължимите суми, дефолтът ще се материализира."

Сега фокусът за евентуален по-голям дефолт попада върху плащания по облигация, издадена през 1998 година, които трябва да се извършат до 24 юни. Русия има близо 40 милиарда неизплатени международни облигации и близо 2 милиарда плащания, които трябва да бъдат извършени до края на годината.

Страната разполага със средствата да избегне дефолт, тъй като преди инвазията в Украйна разполагаше с близо 650 милиарда долара в златни и валутни резерви. Въпреки санкциите, тя продължава да прави милиарди на седмица от продажбата на петрол и газ.

Руският финансов министър Антон Силуанов каза през май, че Москва ще обслужва задълженията си по външния дълг в рубли, ако САЩ блокира алтернативните възможности това да се случи, и няма да се обяви в дефолт, тъй като има възможност да заплати. Не всички облигации обаче позволяват заплащане в рубли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024