Руският сайт за споделяне на клипове Rutube - имитация на платформата YouTube - е свален след тежка хакерска атака.

Медията The Village цитира свои източници от Rutube, които твърдят, че "сайтът не подлежи на възстановяване".

Атаката е организирана в сутрешните часове на 9 май - национален празник в Русия, в който страната празнува деня на победата над Нацистка Германия. Rutube се позиционира като заместител на "западните" услуги за видеохостинг, а от началото на войната в Украйна той се превърна в алтернативен канал за излъчване на руски държавни телевизии, чийто достъп до YouTube беше ограничен.

В понеделник сайтът осъмна с надпис "Внимание, провеждат се технически работи. Сайтът беше атакуван. В момента ситуацията се намира под контрол. Данните на потребителите са запазени".

Няколко часа по-късно от компанията обявиха, че са се сблъскали с "най-силната кибератака в цялата ни история". Те посочват, че вероятно ударът е бил планиран по-рано и е целял да "попречи на Rutube да покаже Парада на победата и празничния салют".

Ден по-късно услугата остава недостъпна.

"Важно е да се разбере, че видеохостингът представлява петабайти данни от архиви и стотици сървъри. Възстановяването ще изисква повече време, отколкото първоначално предполагаха инженерите. Но мрачните прогнози нямат нищо общо със ситуацията - source-кодът е достъпен, библиотеката е цяла", твърдят от Rutube във вторник.

По-късно те обявиха, че над 75% от базите и инфраструктурата на основната версия е поразена в резултат на атаката. 90% от копията и клъстърите за възстановяване на данните също са ударени.

Едноличен собственик на Rutube е "Газпром Медия". Подразделението на руския газов гигант купува компанията през 2008 г. от основателите ѝ след първоначалния висок интерес към видеосъдържанието, но сайтът така и не успява да стане сериозен конкурент на YouTube нито по брой потребители в Русия, нито по приходи от реклама.

През 2016 г. "Газпром Медия" прави опит да се отърве от дела си в Rutube, като прехвърля актива към съвместно дружество на име "Руформ", чийто бъдещ мажоритарен собственик става олигархът Александър Карманов. Карманов е собственик на компания за производство на тръбопроводи, но има и продуцентска компания, която прави една от популярните риалити програми в Русия - "Дом 2".

През декември 2020 г. обаче "Газпром Медия" изкупува обратно цялата собственост в Rutube, когато в Кремъл все по-силно усещат необходимост да осигурят вътрешни заместители на чуждестранните онлайн услуги - след като медийният регулатор "Роскомнадзор" напразно изпраща десетки хиляди искания за сваляне на антиправителствено съдържание от YouTube заради "съображения, свързани с националната сигурност" или други причини.

Генерален директор на "Газпром медия" от март 2020 г. е Александър Жаров - бивш дългогодишен ръководител на "Роскомнадзор".

Руската медия "Агентство" цитира местни влогъри и продуценти, които разказват, че през 2021 г. мениджърите на Rutube са опитвали да ги привлекат за ексклузивно излъчване срещу обещание за внушително заплащане, но малцина са се съгласили да изоставят YouTube.

Условието е да произвеждат гледаемо съдържание, без да допускат шеги или въпроси на религиозни или политически теми.

"Те може да обещават много неща за монетизацията, но после да се окаже, че няма пари. Това е държавна структура, те се опитват да превърнат интернет в телевизия, където не може нито да се коментира, нито да се види колко души са гледали клипа", казва един от източниците на "Агентство".

Да си нарежеш Chanel-а - инфлуенсърки отвръщат на санкциите срещу Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023