Руслан Хасбулатов, който оглави бунта срещу Елцин, почина на 80-годишна възраст Снимка: © Twitter/NEXTA

Руслан Хасбулатов, бившият председател на руския парламент, почина на 80-годишна възраст във вилата си край Москва.

Новината беше съобщена по руската държавна телевизия във вторник, но причината за смъртта на политика все още е неясна. Той ще бъде погребан в родното си село в Чечня.

Руслан Хасбулатов е ключова фигура в борбата за власт в Русия през 1993 г., която довежда до смъртоносни сблъсъци пред сградата на парламента в Москва - събитие, белязало руската история.

Първоначално той е съюзник на президента Борис Елцин в последните дни на Съветския съюз през 1991 г. и е назначен именно от него за председател на руския парламент. С времето обаче отношенията им стават все по-обтегнати и двамата се превръщат в основни съперници, тъй като спорят по редица икономически и политически въпроси.

През септември 1993 г. Хасбулатов се съюзява с Александър Руцкой - вицепрезидента на Елцин, който се опитва да оспори лидерството му и да го отстрани от президентския пост. Елцин обаче отвръща на удара, като разпуска парламента, а Хасбулатов свиква заседание, на което обявява, че властта на Елцин е прекратена.

Политическата криза достига кулминацията си на 3 и 4 октомври 1993 г., когато по улиците на Москва започват кървави сблъсъци между привърженици и противници на Елцин. Руската армия, която първоначално обявява неутралитет, започва да обстрелва сградата на парламента по нареждане на президента, подпалвайки горните етажи. След което стотици депутати и лидери на съпротивата са арестувани.

Сред тях са и Хасбулатов и Руцкой. И двамата са вкарани в затвора, но по-късно са освободени по силата на амнистия през февруари 1994 г. Някои смятат, че тогава Русия е "на ръба" на гражданска война.

Събитията дават възможност на Елцин да промени конституцията, за да укрепи президентската власт - ход, от който неговият наследник Владимир Путин по-късно се възползва, за да обезличи демокрацията в Русия.

Впоследствие Хасбулатов се отказва от политиката и се връща към преподаването на икономика - работата, която е заемал преди бързото си издигане на власт. Оттогава той се държи настрана и избягва всякакви критики срещу правителството.

През 2003 г. Хасбулатов обяви намерението си да се кандидатира за президент на Чеченската република, но в крайна сметка не участва в изборите. През 2021 г. той подкрепи преизбирането за нов мандат на ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023