Радев влезе в агресивна атака срещу ПП и ДБ дни преди изборите

Президентът Румен Радев влезе в агресивна атака срещу партиите само четири дни преди изборите, провокиран от критиките срещу самия него, че подменя изричната воля на 48 Народно събрание с отказа за предоставяне на боеприпаси на Украйна в обща европейска поръчка.

"Политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност да съставят правителство. Време е да поемат тази отговорност, да съставят редовно правителство, в противен случай конституцията ясно казва - президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. В момента имаме комбинация от всички тези случаи"

"Не е толкова страшно, служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза. Сега ще им бъде много по-лесно", беше обяснението му.

Радев прехвърли отговорността за липсата на "триъгълни" сделки за въоръжение между България, НАТО и Украйна върху последното редовно правителство на Кирил Петков. Това са сделки, при които страна, даряваща най-вече съветско оръжие на Киев, получава в замяна заместващо оръжие по западен образец от съюзниците си.

"Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки - по време на тяхното редовно правителство беше моментът за триъгълни сделки, когато март-април някои от държавите в НАТО сключиха споразумение с Германия. Оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки. Даваш старо въоръжение, получаваш също така старо въоръжение, но по натовски стандарт. Да бяха го направили тогава", обяви той пред журналисти в сряда.

Самият Радев е краен противник на предоставянето на каквото и да е въоръжение на Киев от началото на инвазията на Русия в страната - а в периода, за който обвинява кабинета на Кирил Петков, той обещаваше единствено "каски и бронежилетки" за украинското цивилно население.

Именно заради тази позиция на президента през април 2022, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че "половинчатите мерки" с каските се тълкуват от Украйна като послание "Искаме да умрете защитени". Нещо повече - в същия период Народното събрание отказа да вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна - такова бе гласувано едва в края на 2022 г. от 48-ото НС.

Попитан дали правителството ще разреши на българските военни заводи да изнасят 155-милиметрови снаряди, които са търсени от украинската армия, той все пак не изключи това да се случва - но при изискване да се посочи, че държавата получател не е Украйна.

Всъщност - по същия начин правителството на Кирил Петков процедираше с военната помощ за нападнатата държава, така че боеприпасите формално да стигат до Полша и да са продадени, а не дарени, заради съпротивата на коалиционния партньор тогава БСП.

Радев не подмина и упреците на бившия премиер Иван Костов срещу него, че узурпира власт и се държи като президент на "Възраждане", а не представлява волята на гражданите с позициите си за Украйна.

"Г-н Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица", беше репликата му.

В отговорите си той подмина въпроса на журналист по повод това, че дори актьорът Александър Алексиев протестира срещу него по време на церемонията за наградите "Икар".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024