След среща с полския президент, Радев вече е готов да изпратим каски и бронежилетки на Украйна (Обновена)

„С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО". Това заяви президентът Румен Радев в изявление след разговора му с полския си колега Анджей Дуда, който е на посещение в София по покана на българския държавен глава.

Радев призова българското правителство да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и др.

„Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война, както и в нашия съвместен призив за незабавно прекратяване на войната и постигане на примирие. Пред очите ни се срива градената с десетилетие сигурност в Европа. Войната в Украйна причинява не само разрушения, не само страдания, тя е заплаха за международната сигурност и ред”, каза Радев.

Той изрази позиция, че дългогодишното неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до "определен дефицит на способности", а това изисква неотложни мерки за неговото преодоляване.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет", заяви Радев.

Радев благодари на Дуда за готовността му незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на МиГ-29. Поради санкциите, наложени на Русия от ЕС, българските МиГ-29 няма могат да се ремонтират повече там, като другата алтернатива остава Полша.

Три държави в ЕС разполагат с МиГ-29 - това сме ние, Полша и Словакия. Словакия и България обслужват изтребителите си в Русия. Страната ни има поръчани 8 изтребителя F-16, първите от които трябваше да бъдат доставени през 2023, но фирмата производител обяви двугодишно забавяне.

Проблемът с бившите съветски бойни самолети на България стои от години без решение. Още през 2014 г. Велизар Шаламанов възлага на ВВС (по това време под ръководството на Румен Радев) да представи варианти за развитие на авиацията без ремонти в Русия.

Наследникът му Николай Ненчев беше направил опити да осигури поддръжката на самолетите в Полша, но изненадващо беше обвинен от българската прокуратура, че е допуснал "неизпълнение на договорите" с руската РСК МиГ. Ненчев беше окончателно оправдан от ВКС след 6 години на разследване и съдебни спорове.

Украйна също разполага с капацитет за поддръжка на МиГ-29 и Су-25, но въпреки наличието на военно-техническо споразумение между София и Киев, възможността българската авиация да се ремонтира в Украйна не е използвана досега. Междувременно Русия използва войната и за ликвидиране на заводите, в които тези ремонти бяха възможни.

Все още не са ясни повече детайли от срещата на двамата президенти и какво има предвид Радев под неотложни мерки за покриването на дефицитите на страната във военната авиация.

Позициите на Полша и България по отношение на войната в Украйна не съвпадат: За разлика от България, Полша изпраща безплатна военна помощ на Украйна. Поляците дори обявиха, че предлагат своите МиГ-29 в помощ на украинската армия, но Пентагонът ги отказа заради риска от разширяване на конфликта.

Тезата на Радев е, че предоставянето на въоръжение е равно на "въвличане на България във войната" и който вземе такова решение "трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците."

По отношение "укрепването на източния фронт на НАТО" президентът до момента винаги е подчертавал, че това трябва да се прави от български части, въпреки че страната ни разполага с ограничен военен ресурс. Радев настоява охраната на въздушното пространство на България да става само чрез български самолети с български екипажи.

Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили и общи усилия за продължаване на оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна.

„Оставаме единни и в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят спасение от войната. Забележителен е примерът на Полша, където вече са приети над 2 милиона бежанци“, каза Радев. Президентът допълни, че страната ни е оказала подкрепа на над 100 000 граждани и полага всички усилия украинските бежанци да получат не само подслон и храна, но и медицински грижи, работа и образование.

Държавният глава на България посочи, че бежанската вълна от Украйна оказва сериозно натоварване върху двете страни, но това е „дълг“, от който страните няма да се откажат.

„По много начини се стремим да помогнем на Украйна. Бяха определени санкции срещу Русия, която действа по начин, който не може да бъде приет от останалите страни. Смятам, че светът ще накаже тези военни престъпления. За да задържим руската агресия, трябва да бъдем сплотени и твърди”, каза полският президент Анджей Дуда.

По време на посещението на Дуда у нас, държавните глави отправиха съвместен призив към Европейския съюз за подкрепа в дългосрочен план.

Преди днешната срещата, двамата президенти проведоха телефонен разговор.

Тогава те изразиха общата позиция, че нарастващият брой на бежанците от войната в Украйна изисква постоянен диалог и координиране на усилията на държавите от Източна Европа за справяне с миграционния натиск в региона.

Почти 2 милиона души вече са потърсили убежище в Полша от началото на военните действия, десетки хиляди други украински граждани са на територията на съседните страни. Затова държавите от Източна Европа очакват своевременна международна подкрепа за предприетите усилия за тяхното настаняване, осигуряване с храна и медикаменти, образование - това мнение изразиха по време на телефонния си разговор Радев и Дуда.

В събота Дуда ще посрещне в Полша американския президент Джо Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024