С цял месец закъснение СДВР издирва свидетели на убийство насред София

Цял месец СДВР "мълчи" за нападение посред бял ден в София, завършило със смърт.

Полицията пуска призив към свидетелите на престъплението да съдействат на разследването, едва след като пострадалият от нападението е починал в болница след тежкото си нараняване. Междувременно - няма никаква институционална реакция за това дали и кога извършителят е арестуван, обвинен ли е и с каква мярка за неотклонение е.

Според неофициална информация, която циркулира в близки до МВР и прокуратурата сайтове, жертвата на престъплението е Ивайло Чобанов - Иво Пилето, който има множество криминални регистрации.

"Всеки човек има право на живот и да бъде разследвано неговото убийство. Независимо коя е жертвата, това е недопустимо да се случва", казва пред Нова ТВ неговият адвокат Ивайло Юруков.

Извършителят на нападението, според БЛИЦ, е син на вносителя на бранда Philipp Plein в България.

До момента СДВР не е потвърдила и не е отрекла самоличността им.

Още по-странното е, че столичната служба дори не е съобщила в бюлетина си за престъплението, което е извършено в центъра на София, заснето е с камери за видеонаблюдение и има множество очевидци.

Нападението се случва малко след 14:30 ч. на 26 януари 2024 г. на кръстовището на бул. "Черни връх" и "Златен рог".

От записа се вижда, че двама шофьори, спрели колите си на ъгъла на двете улици, водят разговор - явно след спречкване на пътя.

Около 30 секунди след размяната на реплики - мъжът, който стои прав до шофьорската врата на пикап, получава силен удар в главата и пада на земята.

В същото време, на пътното платно преминава друг автомобил.

Водачът на пикапа излиза и се хвърля върху него, след което премества тялото му настрани. Поне двама души се насочват към падналия човек, за да помогнат, докато други минувачи подминават инцидента.

Пострадалият човек изпада в кома и умира в болница след няколко седмици.

Тежкото престъпление дори не е отразено в информационния бюлетин на СДВР за 26 януари.

Едва на 23 февруари, и то в 22 ч. в петък, СДВР пускат във Facebook публикация със записа от камера на съседна сграда и призовават "гражданите, които са били в района на местопроизшествието и имат информация за случилото се, да съобщят данни на тел. 112 или в най-близкото районно управление".

Адвокатът Ивайло Юруков, потърсен от близките на убития, разказва пред Нова ТВ, че в прокуратурата не се води дори преписка по случая - това е показала проверка по трите имена и ЕГН на жертвата.

От полицията са съобщили пред Нова ТВ, че извършителят бил задържан за 72 часа и "няма как да не му бъде повдигнато обвинение" - но не коментират кога и при какви условия той е арестуван.

Според БЛИЦ, заподозреният за убийството е Любо Попов (син на вносителя на Philip Plein Валери Попов) и той се е предал в МВР на 22 февруари, четвъртък - един ден преди полицията за първи път да съобщи за престъплението. В сайта "Glasnews" има различна версия, според която Попов е бил задържан още в деня на престъплението, като са му повдигнати обвинения, но бил освободен без мярка за неотклонение.

"Моето обяснение е, че извършителят на това престъпление е намерил контакт с някоя от водещите групи за влияние, за които се говори постоянно в общественото пространство. Под давление на тези групи очевидно е направен опит едно тежко престъпление, извършено посред бял ден на един от най-оживените булеварди на столицата, да бъде прикрито. Това е моето тълкувание и съм убеден в това", каза адвокатът.

Юруков разказва, че е потърсил контакт с медиите, за да може престъплението да стане публично достояние. Според него не може да става дума за административна грешка, а за умишлено прикриване на данни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024