Съдът на ЕС отказа да отмени санкциите срещу Роман Абрамович Снимка: © Getty Images

Върховният съд на Европейския съюз отхвърли жалбата на руския олигарх Роман Абрамович срещу санкциите, наложени му след началото на руската инвазия в Украйна.

Съдът постанови, че мерките са законосъобразни и трябва да продължат да действат.

"Санкциите не са неоправдано и непропорционално нарушение на основните му права“, се казва из решението на Съда на Европейския съюз в сряда.

Абрамович "не е успял да докаже", че е бил незаконно включен в списъка на санкциите срещу Русия.

Бившият собственик на футболен клуб "Челси" оспори санкциите, като поиска обезщетение от 1 млн. евро за компенсиране на вредите, нанесени на репутацията му.

Олигархът се оправдава с това, че е получил гражданство в Португалия през 2021 г., преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари 2022 г. А органиченията, наложени му заради войната, в това число конфискуване на активи, запориране на банкови сметки и забрана за пътуване в ЕС, нарушавали основните му права като европейски гражданин.

През март 2022 г. срещу Абрамович бяха наложени санкции за това, че се е възползвал финансово от близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

По същото време и Великобритания запорира имуществото на още седем руски олигарси, сред които беше и той.

Всички му активи в страната са блокирани, забранено му е да прави транзакции с британски граждани или компании. Въведена е и забрана за влизане на територията на страната.

Санкциите срещу Абрамович са част от по-широки мерки, „насочени към увеличаване на натиска върху Русия и цената на действията на последната за подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", заявява съдът, цитиран от Европейското издание POLITICO.

Абрамович твърди, че "няма възможност да влияе върху вземането на решения от което и да е правителство, включително Русия, и по никакъв начин не се е облагодетелствал от войната в Украйна", според изявление, цитирано Ройтерс.

Всъщност - още в първите седмици на инвазията той реши да посредничи в опит за мирни преговори между Москва и Киев с помощта на Реджеп Тайип Ердоган, които обаче се провалиха.

The Wall Street Journal отбелязва, че Роман Абрамович не е единственият руски милиардер, който претендира по съдебен ред отмяна на наложените им европейски санкции. Олигарсите Алишер Усманов, Пьотр Авен и Михаил Фридман правят същото. Засега няма развитие по техните дела.


Роман Абрамович си търси 1 млн. долара от ЕС - за "нанесени щети"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024