Съдът отхвърли един от исковете срещу Волгин, заведен по негов призив за Народния съд

Софийският районен съд (СРС) отхвърли иска срещу журналиста от БНР Петър Волгин, заведен от 102-годишна жена заради призивите му в подкрепа на Народния съд. Това става ясно от решение на съда, цитирано от изданието "Сега".

В него се посочва че с изказването си за "ползата" от Народния съд Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото. Той обаче няма как да е причинил с думите си вреда на ищцата, тъй като тя не е жертва на Народния съд, а само на комунистическия режим. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат, се казва в мотивите на съда.

Делото срещу Волгин беше заведено по-рано през годината от 102-годишна жена от Лом заради негов коментар във Facebook, който гласи: "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

Думите му бяха отправени на 1 февруари - Деня за почит на жертвите от комунизма.

В исковата си молба жената е посочила, че се е почувствала обидена от думите му, тъй като семейството ѝ е пострадало тежко от комунистическия режим.

В исковата молба тя разказва как нейният съпруг изчезва безследно след завръщането си от фронта в Македония след Втората световна война, когато е повикан в кметството от новата власт след преврата на 9 септември 1944 г.. Семейството е нарочено за "враг на народа", като са следени от ДС.

Съдията по делото Андрей Георгиев обаче отхвърля иска на жената в размер на 5 хил. лв. и я осъжда да плати на Волгин 1200 лв. разноските, посочва "Сега".

Пред съда защитата на Волгин е, че постът му не противоречи на закона, тъй като е мнение и то не може да бъде доказано като вярно или невярно. Допълнително самият той се представя като жертва на комунизма, като неговата братовчедка свидетелства, че през 1987 г. той е имал опозиционни виждания към политиките на комунистическата партия и публикувал критични статии в училище по този въпрос.

Съдия Георгиев обаче признава, че публикацията на журналиста във Facebook е противоправна и не може да бъде защитена от принципа за свобода на словото - както предявява Волгин.

Съдът посочва, че журналистът не е прав и не може да пише каквото си иска в социалните мрежи, тъй като той е в качеството си на обществена личност, а те "формират общественото мнение не само докато работят, но и с всяко свое изказване, което може да бъде публично възприето“.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския градски съд. Точно там е заведен и друг колективен иск срещу Волгин във връзка със същия пост за Народния съд.


Още по темата:

Съдът прие за допустим колективния иск срещу Волгин заради поста за Народния съд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024