Съдът отказа да разсекрети доклада на ДАНС за политици и магистрати, които крият сметки в чужбина Снимка: © Булевард България

Административният съд - София-град е потвърдил отказа на ДАНС да разкрие публично кой влиза в списъка с политици и магистрати, които притежават имоти и сметки в чужбина, но не са ги декларирали.

Съществуването на такъв списък, в който би трябвало да влизат 27 магистрати и 11 лица на висши публични длъжностни позиции, беше обявено от прокуратурата през 2019 г. след публикуването на непотвърдени сигнали, че главният прокурор Иван Гешев може да има сметки зад граница. ПРБ отрече слуховете по адрес на Гешев, но потвърди, че има информация от ДАНС за други магистрати с недекларирани банкови сметки и недвижими имоти в чужбина.

За въпросния списък говореше и вътрешният министър Бойко Рашков през 2021 г., който обвиняваше прокуратурата, че бездейства по отношение на 38 души - нарушители - обаче също отказа да разкрие кои са те.

Антикорупционният фонд поиска ДАНС да разсекрети кои са хората, които са нарушили закона чрез укриване на активи в чужбина. Агенцията обаче отказва да го направи в началото на 2022 г. с мотива, че това е част от проверка на прокуратурата и данните не може да се изнасят без нейно разрешение.

Административният съд потвърждава, че решените на ДАНС е законосъобразно. Според съда - агенцията не е задължен орган по Закона за достъп до обществена информация, а данните би трябвало да се публикуват от КПКОНПИ.

"И преди обаче да питаме задължения според АССГ субект – КПКОНПИ, знаем, че тъй като не тя е органът, установил несъответствието, а някой друг – ДАНС, тя ще отговори, че няма как да обяви нещо, с което не разполага. Успоредно с това очевидно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, МВР, да я направят публична – такава, каквато в крайна сметка е по силата на закона“, казва юристът Андрей Янкулов от "Антикорупционния фонд".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023