Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург Снимка: © bTV

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение (чл.10), както и чл. 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Решението на ЕСПЧ е от 19 октомври и е по жалба на Тодорова срещу България, заведена преди 8 години. Тя е свързана с дисциплинарните производства през 2011 и 2012, довели до намаляване на заплатата ѝ, а след това и до уволнението ѝ, заради забавени дела.

Тодорова беше председател на Съюза на съдиите в България. Тя критикуваше остро Бойко Борисов и Цветан Цветанов, когато той беше министър на вътрешните работи, атакуваше и Висшия съдебен съвет.

Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нейното име фигурираше с бележка „Да се удари“ в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, припомня в. „Сега“.

През 2011 г. Инспекторатът на съдебния съвет започна проверка в наказателното отделение на Софийски градски съд, където Тодорова правораздаваше, и откри, че тя е забавила дела на фона на обща много голяма натовареност и на факта, че е била преподавател в Националния институт по правосъдие.

Срещу Тодорова започна дисциплинарно производство, а ВСС я наказа с намаляване на заплатата с 15% за две години, без да я изслуша. Наказанието бе отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но петчленен състав го потвърди.

През 2012 г. започна ново дисциплинарно производство срещу Тодорова, което доведе и до дисциплинарното ѝ уволнение. Съдийката беше понижена за 2 години в Софийския районен съд.

ЕСПЧ постанови, че наложените санкции срещу нея не са били "необходими в демократичното общество" при преследване на легитимните цели. Основната цел на дисциплинарните производства срещу Тодорова е била не да се гарантира приключването на делата в срок, а тя да бъде санкционирана и сплашена заради критиките й към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

На Мирослава Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за компенсация.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023