Снимка: © bTV

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение (чл.10), както и чл. 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Решението на ЕСПЧ е от 19 октомври и е по жалба на Тодорова срещу България, заведена преди 8 години. Тя е свързана с дисциплинарните производства през 2011 и 2012, довели до намаляване на заплатата ѝ, а след това и до уволнението ѝ, заради забавени дела.

Тодорова беше председател на Съюза на съдиите в България. Тя критикуваше остро Бойко Борисов и Цветан Цветанов, когато той беше министър на вътрешните работи, атакуваше и Висшия съдебен съвет.

Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нейното име фигурираше с бележка „Да се удари“ в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, припомня в. „Сега“.

През 2011 г. Инспекторатът на съдебния съвет започна проверка в наказателното отделение на Софийски градски съд, където Тодорова правораздаваше, и откри, че тя е забавила дела на фона на обща много голяма натовареност и на факта, че е била преподавател в Националния институт по правосъдие.

Срещу Тодорова започна дисциплинарно производство, а ВСС я наказа с намаляване на заплатата с 15% за две години, без да я изслуша. Наказанието бе отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но петчленен състав го потвърди.

През 2012 г. започна ново дисциплинарно производство срещу Тодорова, което доведе и до дисциплинарното ѝ уволнение. Съдийката беше понижена за 2 години в Софийския районен съд.

ЕСПЧ постанови, че наложените санкции срещу нея не са били "необходими в демократичното общество" при преследване на легитимните цели. Основната цел на дисциплинарните производства срещу Тодорова е била не да се гарантира приключването на делата в срок, а тя да бъде санкционирана и сплашена заради критиките й към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

На Мирослава Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за компенсация.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ