Снимка: © bTV

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение (чл.10), както и чл. 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Решението на ЕСПЧ е от 19 октомври и е по жалба на Тодорова срещу България, заведена преди 8 години. Тя е свързана с дисциплинарните производства през 2011 и 2012, довели до намаляване на заплатата ѝ, а след това и до уволнението ѝ, заради забавени дела.

Тодорова беше председател на Съюза на съдиите в България. Тя критикуваше остро Бойко Борисов и Цветан Цветанов, когато той беше министър на вътрешните работи, атакуваше и Висшия съдебен съвет.

Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нейното име фигурираше с бележка „Да се удари“ в тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, припомня в. „Сега“.

През 2011 г. Инспекторатът на съдебния съвет започна проверка в наказателното отделение на Софийски градски съд, където Тодорова правораздаваше, и откри, че тя е забавила дела на фона на обща много голяма натовареност и на факта, че е била преподавател в Националния институт по правосъдие.

Срещу Тодорова започна дисциплинарно производство, а ВСС я наказа с намаляване на заплатата с 15% за две години, без да я изслуша. Наказанието бе отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но петчленен състав го потвърди.

През 2012 г. започна ново дисциплинарно производство срещу Тодорова, което доведе и до дисциплинарното ѝ уволнение. Съдийката беше понижена за 2 години в Софийския районен съд. 

ЕСПЧ постанови, че наложените санкции срещу нея не са били "необходими в демократичното общество" при преследване на легитимните цели. Основната цел на дисциплинарните производства срещу Тодорова е била не да се гарантира приключването на делата в срок, а тя да бъде санкционирана и сплашена заради критиките й към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

На Мирослава Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за компенсация.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект