“Майко, не сме 2007-ма година”, казва 13-годишната ми дъщеря, без да крие досадата на отегчен тийнейджър, когато според нея нещо не е в крак с времето.

Дигитализираме процеси, интегрираме системи, автоматизираме операции, накрая се прибираме вкъщи и… опъваме кабела на прахосмукачката.

Животът е твърде кратък, за да се занимаваме с досадни задължения, 2023 е на прага ни, и наистина не сме 2007-ма - безсмислено е да отричаме прогреса, част от който са и прахосмукачките-роботи.

Въпросът не е дали да си купим роботизирана прахосмукачка, а кога и каква.

Ноември е месецът на големите намаления и на последните покупки лично за нас. После идва декември, а с него и свръх очакванията за коледни подаръци и празнично настроение.

През изминалите две седмици тестваме Jet Bot+ на Samsung. Знакът + означава, че към зарядната ѝ станция има база, където в торбичка се изсмуква прахът от контейнера на робота.

Samsung Jet Bot +След цената, това е вторият задължителен компонент, когато избираме прахосмукачка. За мен лично връщането към пластмасовите контейнери, които изхвърляме сами в боклука, докато се пазим да не попаднем в облак прах, е абсолютно необясним тренд. Затова и с две ръце гласувам за безконтактното изхвърляне на боклука, независимо дали става дума за така популярните напоследък безкабелни вертикални прахосмукачки , робот или класическата прахосмукачка на “4 гуми”.

И така, с какво Samsung Jet Bot+ е по различен робот от останалите?

Две са иновациите - едното е заснемането на площта и цялото картографиране на стаите, второто са четките.

Роботът има 360-градусов сензор, който от Samsung са кръстили LiDAR сензор. Това е нещо като шестата чакра на прахосмукачката - всевиждащото ѝ око. Той снима стаята и дори и преди първото обхождане, роботът вече си е изградил представа кое къде се намира.

LiDAR сензорът решава и друг проблем - разхвърляни детски играчки по пода, чорапите на гореспоменатия тийнейджър, които имат навика да се материализират на най-необичайни места, или още по-лошо - “капани”, заложени от домашни любимци.

Разбира се, вие само можете да посочвате територии, където има “зло куче” или някой друг член от семейството “пука гуми”. У нас това е мъжът ми, които ревностно си пази музикалната система и всички нейни атрибути и кабели. Въпросното “посочване" става много лесно на картата, която роботът е начертал на телефона ви. От там избирате стаи, които да бъдат почистени, часове, в които да се задейства или спира, и всякакъв друг вид програмиране.

Това, което най-високо оцених е, че във всеки един момент на картата е показано къде се намира роботът. Опитът ми с друг тип прахосмукачка от този топ показва, че има ситуации, в които устройството се губи - свършва му батерията, преди да се прибере при зарядната станция по някаква причина (това по принцип не трябва да се случва) или сериозно се заплита във връзките на някой Converse, който се търкаля там където не му е мястото. Тогава започва голямото търсене и надничане под канапета и легла. В случая с Jet Bot+, ако се окажете в подобна ситуация, можете просто да погледнете телефона си.

Благодарение на точния разчет на местоположението, прахосмукачката и чисти по-добре. Тя оптимизира траекторията на движение и минава по-щателно и ефективно дома, като заобикаля проблемни зони.

Сензорът LiDAR определя съвсем точно позицията на Jet Bot, като сканира стаята, за да събере информация за разстоянията. Така придвижването на робота става по-ефективно и може да покрие по-голяма площ.

С други думи, за разлика от всички останали членове на семейството, Jet Bot+ знае кое къде е. Ако можеше само и да говори…

Всъщност говори - дори още по-добре, може да слуша и да бъде командвана с гласови команди през Alexa и друг тип смарт колони.

Със сигурност, обаче, когато има проблем - торбичката за боклука в станцията е пълна или е необходимо друг тип обслужване или асистенция, роботът ще ви извести по няколко начина - през приложението и с глас. В повечето време обаче няма да иска абсолютно нищо от вас.

Роботът адаптира всмукателната си мощност според настилката и замърсяването. Във видеото можете да забележите и по колко различен начин се движи върху по-дебел килим - срещу посоката на косъма - където се събира повечето замърсяване, или в посоката на косъма. Samsung Jet Bot+ различава паркет, плочки, мокети. Единствено много дългокосместите килими не са подходящи за почистване с робот.

Samsung Lidar сезнзор, Jet Bot +

Ако си спомняте, по-рано споменах, че второто предимство на тази автономна прахосмукачка са четките. Те не са гумени, какъвто е масовият случай с подобен тип роботи, а са от плюшена материя - подобно на тези на съвременните вертикални прахосмукачки. Този тип четки не заплитат около себе косми по начина, по който се случва с гумените, а в същото време почистват много прецизно. Сигурно част от вас знаят, че единственият начин да се махнат заплетените косми около спираловидна гумена четка са кухненските ножици.

Неслучайно във видеото акцентирахме и на факта, че този тип устройства са много добро решение за по-възрастни хора. Нашите родители вече са достатъчно технически грамотни, за да се оправят добре с приложения в телефона си, от друга страна движението при тях може да е под формата на разходка и срещи с приятели, а не непременно залягане под дивани.

Ако пускате робота всеки ден в стаята, в която стоите най-много, след няколко дни ще забележите, че количеството прах, което се събира е намаляло, следователно и въздухът, който дишате, е станал по-чист.

Цената на Samsung Jet Bot + е малко над 1000 лева, което я поставя на изключително конкурентна позиция в списъка, който евентуално бихте направили, ако обмисляте подобна инвестиция в техника за дома.

С едно зареждане получава до 90 минути работа - време, което можете да посветите изцяло на себе си.

Samsung Jet Bot +

Когато 0,2-литровата торба за прах се напълни, просто я изваждате и я изхвърлете. При нормално ползване тя трябва да ви стигне за почти 3 месеца, тоест и от гледна точка на консумативи не би трябвало да има нещо, което да ви притеснява финансово.

Това не е първият робот на Samsung, но е първият с този тип 360 градусов сензор. Иначе компанията има дълга история и опит в подобен тип устройства, а на пазара с почистването е още повече години. Всичко това е практика, която и най-прилежната домакиня не може да бие, а и няма нужда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024