Сарафов поиска охрана и обяви Гешев за "неуравновесен човек, присвоил прокуратурата"

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов отправи скандални обвинения срещу главния прокурор Иван Гешев, като го оприличи на Никола Филчев: "Начело на институцията ни както преди 20 г. има неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата за своя частна собственост".

"Точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото", каза той пред журналисти.

Сарафов обяви, че ще поиска охрана от Министерството на правосъдието, защото се страхувал за живота си, след като Гешев поиска оставката му по-рано днес.

"Аз заявявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от ГД "Охрана", за да не се окажа внезапно убит, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20 г. Познавам Гешев и затова се страхувам. Водих нормален живот, ходих с жената и децата в парка и магазина, но това вече няма да е възможно", каза той на брифинг в Съдебната палата.

Борислав Сарафов атакува Гешев, като разкри, че главният прокурор се е нанесъл в "емблематична къща в Боровец - вилата на регентите, в която са снимани и сцени от филма "Тютюн" - имот, който е служебна почивна база на прокуратурата, но в момента никой друг нямал достъп до нея.

"Гешев я приватизира за свое ползване, а служителите в базата работят като лични слуги", обяви шефът на следствието. Той препоръча на медиите да "отидат още днес и да преценят как удобно се е настанил в имота", като вметна, че вероятно там се намирал и "температурният охладител" за вино, с който Гешев се прочу по време на престоя си в резиденция "Бояна".

Сарафов го обвини още за това, че ползвал два бронирани автомобила с пари на прокуратурата, стойността на всеки от които е "над 1 млн. лв.".

"Гешев превърна кабинета си в хан за ромските барони, с които ритуално ходи да яде баклава в "Столипиново" и "Факултета". Срамно е това. Аз и колегите ми се срамуваме от неговото поведение", няколко пъти повтори Борислав Сарафов.

Той не отрече твърдението на Иван Гешев, че се е опитвал да форсира приключване на разследването "Барселонагейт", по което се проверя и Бойко Борисов за предполагаемо пране на пари през луксозен имот в Испания, купен за негова бивша приятелка.

Сарафов обаче директно обвини Гешев, че "държи на трупчета" делото срещу Борисов, "за да може да извива ръцете на политиците" и че "именно това е начинът главният прокурор да контролира делата и да дава насоки кога и по какъв начин да бъдат решени".

"Нима един човек не разбира, че не може един казус да стои нерешен години наред? Да, това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото наистина трябва да изчистим прокуратурата. Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците. Или да бъдат повдигани обвинения, или да бъдат прекратени", каза той.

Същата позиция беше застъпена по-рано днес от Бойко Борисов, който се ядоса, че още преди няколко месеца Гешев обещал разследването по "Барселонагейт" да бъде доведено докрай.

Докато сам се обяви за потенциална "мишена" на Гешев - Сарафов се обърна към всички прокурори в страната с призив да се съберат на общи събрания и да се разграничат от главния прокурор.

"Призовавам той спешно да бъде отстранен от ВСС, за да не продължи да нанася щети на прокуратурата. Направи заявка за влизане в политиката, иска да се изкара борец срещу мафията и олигархията, но съм убеден, че вие знаете дали е така. Да напусне институцията и освободи прокуратурата от своето нетърпимо присъствие", каза Сарафов.

Той отказа да подаде оставка като зам.-главен прокурор, "докато се ползва с уважение на колегите си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024