САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна Снимка: © Getty Images

Съединените щати изпращат нов пакет от помощи за Украйна в размер на 1,5 млрд. долара, насочен предимно към енергийния сектор и хуманитарната криза в страната.

Новият пакет беше обявен в събота от вицепрезидента Камала Харис, която го представи по време на участието си в двудневна среща на върха в Швейцария. Тя заяви, че пакетът включва 500 млн. долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на други 324 млн. долара, обявени по-рано за спешно финансиране на енергийната сигурност на Киев.

"Това финансиране ще поправи енергийната инфраструктура, повредена по време на войната, ще разшири производството на енергия, ще насърчи инвестициите в частния сектор и ще защити енергийната инфраструктура", се казва в изявление на Белия дом от събота.

"Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като подкрепят ремонта и възстановяването", пише още в съобщението.

Харис обяви още, че в сътрудничество с Конгреса на САЩ Държавният департамент планира да предостави допълнителни 300 млн. долара за подпомагане на гражданската сигурност в Украйна. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на животоспасяващо оборудване за украинската гранична охрана и правоприлагащите органи.

Преди седмици Вашингтон обяви и друг пакет, но за военно подпомагане, на стойност 225 млн. долара. Той включва ракетни установки HIMARS, минохвъргачки, артилерийски снаряди и други боеприпаси. Те ще могат да бъдат използвани от силите на Киев за нанасяне на удари срещу заплахи на територията на Русия.

Той съдържа още гаубици, ракети за противовъздушна отбрана HAWK, противовъздушни ракети Stinger, противотанкови системи Javelin и AT-4, бронирани превозни средства, патрулни лодки, ремаркета, както и резервни части и оборудване.

Новината за отпуснатите пакети помощ идва на продължаващата вече повече от две години руска инвазия в Украйна, в рамките на която Русия окупира части от четири украински области. Този уикенд в Швейцария се провежда среща на върха, която ще се опита да изготви план за постигането на мир в Украйна и приключване на конфликта.

Президентът Володимир Зеленски Световни лидери се събират за среща на върха в опит да изработят план за мир в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024