САЩ отпускат помощ за Молдова, за да се защити от руската дезинформация Снимка: © Getty Images

САЩ отпускат 135 млн. долара помощ за Молдова за обезпечаване на енергийната сигурност на държавата и за противодействие на руската дезинформация

Това стана ясно по време на посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Кишинев.

85 милиона долара от помощта са предназначени за укрепване на енергийната инфраструктура на страната, а 50 милиона долара са насочени за борба с руската дезинформация.

„Това ще засили способността на молдовците да се противопоставят на руската намеса, да проведат свободни и честни избори, да продължат по пътя към Европейския съюз и западната интеграция, да създадат повече икономически възможности“, казва Блинкен, цитиран от Associated Press.

На 20 октомври в Молдова предстоят едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз.

През декември Европейската комисия препоръча официалните преговори за присъединяване на Украйна и на Молдова към Европейския съюз да започнат през следващата година

На този фон руската дезинформация в страната става все по-агресивна. Преди година беше разкрит и план, разработен от администрацията на Владимир Путин. Целта му е Молдова да се превърне руски сателит. Планът датира още от есента на 2021 г., преди Русия да нахлуе в Украйна.

Стратегическият документ е написан в сътрудничество с Генералния щаб на руската армия и основните служби за сигурност на Русия - контраразузнавателната ФСБ, Службата за външно разузнаване и ГРУ.

Изтеклият документ беше публикуван от журналистически консорциум, в който влизат естонската медия Delfi, шведският вестник Expressen, Център "Досие", Kyiv Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, и германските Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk and Norddeutscher Rundfunk.

Руската стратегия за Молдова се фокусира върху "противодействието на опити на външни играчи, основно САЩ, ЕС, Турция и Украйна, да се намесват във вътрешните работи на Репубика Молдова, да засилват влиянието на НАТО и да отслабват позициите на Руската федерация".

В документа се предвижда Молдова да бъде присъединена към Евразийския икономически съюз и Организацията на договора за колективна сигурност - московските варианти на ЕС и НАТО.

Планът предвижда "неутрализиране" на всякакви действия от страна на молдовските власти за изгонване на руското военно присъствие в Приднестровието - сепаратисткия регион, в който руската армия поддържа марионетен режим.

Молдова е една от най-бедните държави в цяла Европа, населението ѝ е около 2,6 млн. души, а от началото на войната в Украйна страната прие 430 000 бежанци - повече спрямо местното население от всяка друга страна.

Ключов пробив в Брюксел: ЕС започва преговори с Украйна и Молдова за членство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024