Съветниците на Георги Гергов и още над 100 души се отцепиха от БСП-Пловдив

Сътресенията в БСП преди изборите доведоха до разцепление и в организацията на партията в Пловдив - общината, в която изключеният през 2021 г. милионер Георги Гергов има най-силни позиции.

Петима общински съветници от "Автентична лява БСП" в ОбС-Пловдив обявиха, че прекратяват членството си в партията - отдавна очакван ход, доколкото групата им поддържа лоялност единствено към Гергов, а не към "Позитано" 20, и гласува в полза на неговия интерес по ключово решение като съдбата на Международния панаир в Пловдив.

Освен тях заявления за напускане на БСП са подали общо 109 души от местната организация.

"Конгресът е доказателство, че партията е загубила своя облик. Тя се е обезличила с безпринципни коалиции, с десни партии и популисти, фалшифициране на делегатските листи, санкции за неудобните в партията", казва Николай Радев на пресконференция в Пловдив.

Радев беше кандидат за кмет на Пловдив през 2019 г., но остана четвърти с 10.30% след Здравко Димитров (ГЕРБ), Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО) и Дани Каназирева (по това време "Съюз за Пловдив", а в последните години - депутат от ГЕРБ).

От Градския съвет на БСП в Пловдив обявиха, че напусналите са "не социалисти, а служители на едрия капитал".

Те ги призовават "да напуснат Общинския съвет на Пловдив, а не лицемерно да лъжат социалистите и пловдивските граждани" и заявяват, че "не са съветници на БСП, а обслужват лицето Георги Тодоров Гергов и интересите на ГЕРБ".

Сходна линия на атака БСП предприе и по посока на кмета на Перник Станислав Владимиров, който преди ден обяви, че напуска партията - с призив за оставка точно преди местните избори и с обвинения в скрито сътрудничество с ГЕРБ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова Кметът на Перник напуснал БСП заради "токсичност". Социалистите го канят да освободи и кметския пост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024