БСП изключи 14 опозиционери на Нинова и се зае да прави референдум срещу "джендър идеологията" Снимка: © Булевард България

Конгресът на БСП прие доклад за организирането на референдум за или против "джендър идеологията" в училищата.

Предложението, направено от лидерката на партията Корнелия Нинова, беше прието с голямо мнозинство. Общо 538 членове гласуваха в подкрепа на подобна инициатива срещу само 6 "против". Предстои уставът и програмата да бъдат изпратени за общопартийно обсъждане в БСП.

В рамките на партийния конгрес беше разгледано и още едно предложение - да се прекрати предсрочно мандатът на председателя на БСП Корнелия Нинова. То обаче беше отхвърлено с гласовете на 537 делегати.

Изненадващо обаче беше взето решение 14 души да бъдат изключени от партията - всички от които противници на Нинова. Това са: Светлана Шаренкова, Ани Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева, Мартин Жлябинков.

Причината, която беше посочена, беше "неспазване на партийната линия, устава и обществения морал". Беше взето и повторно решение за изключването на Кирил Добрев, след като в края на 2022 г. съдът възстанови правата му като член на БСП.

Малко по-рано Нинова изнесе реч, с която обяви приоритетите на левицата, сред които попадна и борбата с "джендър идеологията". По думите ѝ, БСП от години била подложена на "огромен натиск" да приеме "модерните леви цели" като Истанбулската конвенция и третия пол заради левите политически течения в ЕС. Нинова обаче реши да напомни за решението на Конституционния съд и мнението на религиозните общности срещу конвенцията.

"Това не спря скритото и подмолно прокарване на джендър идеологията, за да се стигне до решението на Съда в Страсбург , че ЛГБТ образованието е допустимо. Това ли е новото модерно ляво? Според мен не е това, поне за България", заяви лидерката на БСП.

В друго решение, Националният съвет на БСП прие и друга декларация в подкрепа на Румен Овчаров, който от вчера официално е санкциониран по закона "Магнитски" заради участието му в "корупционни енергийни договори с руски енергийни компании". Министерството на финансите на САЩ твърди, че той е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки" в периода, в който е служил като енергиен министър.

От БСП обаче подкрепят своя съпартиец. В общото решение на Конгреса се казва, че партията "застава зад отстояването на българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експерти, които го защитават".

По-рано пред журналисти Овчаров заяви, че не се притеснява от американските санкции, а пред своите колеги от БСП каза, че няма офшорни сметки и не е получавал 5 млн. евро, както твърди Вашингтон. Бившият енергиен министър определени обвиненията като "лъжи".

Лидерката на БСП Корнелия Нинова БСП няма да се коалира с ГЕРБ, но Нинова иска партиен референдум да избере бъдещите партньори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024