За Украйна Forever! Благотворителна разпродажба на творби на Гюзелев, Беловски, Комарницки и още

Под надслов "Украйна Forever!" творци застават с таланта и имената си зад благотворителна разпродажба на изкуство. Поводът е продължаващата вече повече от година непредизвикана война на Русия на територията на Украйна, а целта - да се съберат средства в помощ на защитаващата се от агресора страна и нейните смели хора.

Илюстрации на Ясен Гюзелев, карикатури на Христо Комарницки, творби на съвременния артист Станислав Беловски, на майстора на плаката, който рисува и за "Металика" - Дидо Пешев, работи на художниците Греди Асса и Иван Хаджийски... Произведения от всички тях и още над 50 именити автори от различни генерации ще бъдат събрани на едно място и това се случва с кауза. След произведенията ще има и такива на изключителния илюстратор Любен Зидаров, който в началото на тази година си отиде, но остави след себе си цял приказен свят.

Благотворителната изложба и разпродажба ще бъде открита в четвъртък, 16 март, в Галерия PORT-A в София. Стартът е в 17 ч, като до 19 март включително ще могат да бъдат видени и закупени произведения на изброените и други автори. След тях е и Алла Георгиева, която е родена в Украйна, но работи в България. Идеята за благотворителната акция е на художниците Иван Хаджийски, Ясен Гюзелев и Стефан Петрунов.

Инициативата не приключва на 20 март - от тази дата до 30 април кампанията продължава онлайн. След официалното откриване творбите ще могат да бъдат закупени и онлайн в страницата на организатора Elephant Bookstore. За да се включите, трябва само да последвате QR кода на банера на изложбата или този линк.

С получените средства от разпродажбата ще бъде осигурена материална помощ и предадена на Украйна чрез Манол Пейков, който организира няколко успешни кампании в подкрепа на Украйна, и фондацията Ukraine Support and Renovation, съобщават още организаторите.

"Българските творци подкрепят Украйна. Подкрепете я и вие!", призовават авторите.

Повечето от художниците от самото начало на агресията на Русия в Украйна изразяват публично и категорично позицията си. Станислав Беловски нарисува графита, на който руският президент Владимир Путин носи собственото си мъртво тяло - нов поглед върху популярен плакат на френския художник Ернест Пиньон Ернест в контекста на войната, която Путин започна. Комарницки бе сред постоянно блокираните във фейсбук публични личности - след публикации, в които споделя позицията си в подкрепа на Украйна и срещу режима в Кремъл.

Работното време на галерия PORT-A в следващите дни по време на изложбената разпродажба е:

16 март - 17:00 - 20:00
17 март - 17:00 - 20:00
18 март - 12:00 - 20:00
19 март - 12:00 - 20:00

Кампанията започва онлайн от 20 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023