Шефът на БЧК е бил сред отбраните гости на приема на Митрофанова Снимка: © Посолството на Русия в България

С папийонка и букет в ръка председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров удостои приема на Елеонора Митрофанова в руското посолство в София, организиран по случай предстоящия Ден на Русия (12 юни). От снимки, публикувани на официалната страница на представителството на Кремъл в България, се вижда как посланичката с военната си униформа го приветства на влизане.

Приемът, който бе отразен и в руската агенция ТАСС, бе посетен от български социалисти и представители на „Възраждане“, както и бившия футболист Благой Георгиев. Пред всички тях Митрофанова порица „жандармите на планетата“, както и българските власти, че „уверено се придържат към антируския наратив“.

На този фон присъствието на шефа на хуманитарната организация Христо Григоров на руския прием направи още по-силно впечатление – не само заради руската агресия в Украйна, но и още повече защото в момента там се разгръща екологична и водна криза в резултат на нападението над язовира „Нова Каховка“.

Кадър от наводненията в украинския регион Херсон Наводненията в Херсон взеха първите си жертви

Иначе БЧК започна да набира средства в помощ на нападнатата Украйна още с началото на войната. Само в рамките на първия месец в сметките на организацията бяха постъпили над 1,65 млн. лв., а в посока Украинския червен кръст бяха изпратени 15 камиона с над 220 тона хуманитарна помощ.

Към момента са подпомогнати 176 000 души – с хранителни пакети, храни за деца, завивки, спално бельо, хигиенни материали“, отчетоха от БЧК дейността си в подкрепа на Украйна за миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024