Председателят на КЗП отказа да изпълни искането на министъра и няма да подава оставка Снимка: © КЗП, Стоил Алипиев

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев отказа да подаде оставка. Тя беше поискана от министъра на икономиката Богдан Богданов, който свали доверието си от ръководството на регулаторния орган и поиска оставките на всички членове.

От ведомството съобщиха, че сигналите срещу дейността на КЗП са се увеличили с над 60% спрямо 2022 и 2021 г. А в началото на декември Богданов отправи тежки обвинения към ръководството на комисията, включително, че е действало като бухалка срещу фирми.

Сега в свое становище председателят на Комисията твърди, че оставката му е поискана заради оплаквания на търговци, които органът е санкционирал заради нарушени права на потребителите.

"Учуден бях, че министърът има негативно отношение към санкционирането на нарушенията" - казва Алипиев.

Той определя себе си като "едно добре подготвено експертно лице в държавата на темата "потребителска защита".

"Болно ми е, че когато санкционирам големи търговци-нарушители, аз съм упрекван за това. Докато у мен страхът е бил винаги в обратното: ако не санкционирам търговецът-нарушител, ще бъда укоряван за бездействие", казва председателят на КЗП.

Според Алипиев нямало обективни причини или мотиви да му бъде поискана оставката, затова той няма да я подаде и ще остане на ръководния пост. Той беше назначен в края на септември 2022 от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

Одитите на министерството са установили груби нарушения и затова настоящият министър предлага промени в състава на КЗП. От ведомството уточняват, че Инспекторатът към министерството е проверявал конкретни сигнали и оплаквания от служители, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други случаи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024