Министър поиска оставки в КЗП след съмненията, че комисията е служила като "бухалка срещу фирми" Снимка: © КЗП, Стоил Алипиев

Министърът на икономиката Богдан Богданов свали доверието си от ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и поиска оставките на всички членове.

Сигналите срещу дейността на КЗП са се увеличили с над 60% спрямо 2022 и 2021 година и това е мотивът за вземане на решението, съобщиха от министерството на икономиката.

Решението за смяна на ръководството на КЗП не е изненада. В началото на декември министър Богдан Богданов отправи тежки обвинения към ръководството на комисията, включително, че е действало като бухалка срещу фирми.

"Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство. Инспекторатът на министерството е установил множество нарушения и са сезирани компетентните органи", заяви Богданов пред депутати по време на парламентарния контрол в началото на декември.

В момента начело на КЗП е Стоил Алипиев. Той е назначен в края на септември 2022 от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

Одитите сега са установили груби нарушения и затова настоящият министър е предложил промени в състава на КЗП.

От министерството уточняват, че Инспекторатът към министерството е проверявал конкретни сигнали и оплаквания от служители, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и др., посочват от министерството.

Значителна част от тях се потвърждават от извършените проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса, става ясно от съобщението на министерството.

Сезирани са Агенцията за държавен финансов контрол, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), а също и Софийската градска прокуратура.

"Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното ѝ функциониране", коментира министър Богданов, цитиран в съобщението.

По думите му Комисията трябва отново да се превърне в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват.

"Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна", посочи той.

Докато КЗП е под ръководството на Стоил Алипиев нашумяха няколко оплаквания от производител на протеинови барчета и вериги, които са разпространявали съответните десерти.

КЗП санкционира и производителя, и веригите заради заради несъответствие между етикета и съдържанието.

От институционален произвол от страна на комисията се оплака и изпълнителният директор на "Билла България" Вигинтас Шапокас. По думите му, веригата на Billa в България е била глобена с по 30 хиляди лева на обект, или общо 3 млн. лева, защото е разпространявала върпосните протеинови барчета.

Веригата оспорва глобите в съда и според изпълнителния ѝ директор, приключилите дeла до момента са в полза на веригата.

Стоил Алипиев застана начело на КЗП след Иван Франкев, който бе назначен през 2021 г., когато Корнелия Нинова бе министър на икономиката. Преди това, в продължение на 6 години, постът заемаше Димитър Маргаритов, който пък наследи поста от Дамян Лазаров.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024