Схемата "Френска безработица": Цяла година по 1800 лв. помощи заради една седмица фиктивна работа

Нова схема за измами с обезщетения за безработица беше засечена от работодателските организации в България, след серия от съмнителни искове за компенсации на хора с едноседмичен стаж в чужбина.

Схемата е станала известна с името "френската безработица", както я нарича Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Тя представлява организирана измама, с която хора са извозвани с автобуси от България до Франция, записват се на фиктивна работа и биват съкращавани само след седмица.

В договора им е записано, че са работили на минималната за Франция заплата - тя обаче e над 3000 лв. и наближава българския максимален осигурителен доход.

Това се оказва достатъчно, за да предявят искания за обезщетения за безработица в България на максималната за нашата държава ставка - в момента тя 1800 лв. и от 1 януари ще се увеличи още повече.

Велев даде следния пример:

  • Максималният осигурителен доход (МОД) от 1 януари ще стане 3750 лв.
  • Максималният размер на компенсацията за безработица е 60% от тази сума, или 2250 лв. месечно, без дължими данъци.
  • Той има право на 2250 лв. (чисто) всеки месец за период от 1 година, ако в последното си работно място в чужбина се е осигурявал на сума над българския МОД дори и само за една седмица.
  • В зависимост от по-ранния натрупан стаж - тези помощи може да се получават между 9 и 12 месеца.
  • За сравнение - тази сума е равностойна на нетното възнаграждение, която един реален работник би получил, ако брутната му заплата е около 2900 лв.

Той обясни причината за възникването на схемата с "пролука" в европейското законодателство за координиране на системите за социално осигуряване. Това не е първият подобен случай - засичан е и с българи в Испания и Великобритания (преди Brexit).

Българският Кодекс на социалното осигуряване взема за база средния размер на заплащането за последните 24 месеца и изчислява 60% върху него като евентуално обезщетение за безработица.

Но във Франция размерът на обезщетението се определя според заплатата, която човек е получавал последния месец. Когато този човек стане безработен във Франция и се прибере в България, получава обезщетение на база на парите, които е получавал за последната си работа.

Според Велев - български адвокати организират схемата, регистрират свои фирми във Франция и използват фиктивни "работници" за източване на системите на двете държави.

България покрива разходите и търси компенсации от френска страна. Засега френският посланик не е отговорил на сигналите от бизнеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024