Шериф vs. Партизан: Може ли един футболен мач да ескалира до държавен преврат в Молдова? Снимка: © Getty Images

Може ли един футболен мач да ескалира до държавен преврат?

Това не е сюрреалистичен филмов сценарий, а съвсем достоверна хипотеза, заради която службите за сигурност на Молдова са в най-висока степен на готовност за реакция.

Поводът - среща между небезизвестния клуб от проруския регион на Приднестровието "Шериф" и сръбския "Партизан", планирана за 16 февруари, плейоф от Лигата на конференциите на УЕФА.

Причината за напрежението са данни, получени в Кишинев, че Русия планира да използва местните сепаратисти, проруската опозиция, хора с военна подготовка, както и граждани от Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора, за да нападнат правителството и да сменят властта в републиката.

Според информацията, разкрита от молдовските власти - руснаците са планирали да вкарат саботьори в Молдова под прикритието на агитките на "Партизан".

Футболната федерация на Молдова обяви, че няма да допуска зрители на стадиона по време на мача на "Шериф". Във вторник

  • "Шериф" - Тираспол се прочуха през 2021 г., когато победиха "Реал Мадрид" в Испания при дебюта си в Шампионската лига. Клубът е собственост на едноименния холдинг, който на практика управлява цялото Приднестровие.
  • Създателите му са олигарсите Виктор Гушан и Иля Казмали - бивши служители на съветските служби за сигурност, които работят на ръководни длъжности в полицията при разпадането на СССР.

Сигналът, за който президентът на Молдова Мая Санду съобщи в понеделник, идва малко след като държавният глава на Украйна Володимир Зеленски разказа в Брюксел, че са прихванати детайли от руски план за дестабилизация на политическата ситуация в Кишинев.

На 14 февруари въздушното пространство на Молдова беше затворено за няколко часа, без да се съобщават причините за това. Държавата се намира в непосредствена близост до Украйна и е под непрекъснато напрежение както заради войната, така и заради дългогодишното руско военно присъствие в сепаратисткия регион на Приднестровието.

Депутатът от управляващата партия в Молдова "Действие и солидарност" Андриан Кептонар разкрива още подробности от предполагаемия руски заговор:

"Тази седмица в Кишинев трябва да се проведе футболен мач между отбори от Сърбия и Молдова. Първоначално беше планирано в страната да пристигнат и фенове на сръбския клуб. Благодарение на усилията на Службата за информация и сигурност на Молдова, които бяха положени много преди да дойдат данните от Зеленски, екипът на Сърбия ще играе при празни трибуни".

Кептонар е и член на Комисията за национална сигурност, отбрана и обществен ред в парламента на Молдова.

Министерството на външните работи на Сърбия отрича да има нещо общо с този заговор, но потвръждава, че Молдова им е предоставила всички събрани данни и че не желае случая да увреди отношенията между двете страни.

Холдингът "Шериф" притежава най-големите бизнеси в Приднестровието и е работодател на над 17% от работната сила в региона. Техен е най-големият телекомуникационен оператор на Приднестровието "Интерднестрком", винарната KVINT, телевизионният канал "Телевизията на свободния избор", най-голямата местна банка "Агропромбанк", текстилна компания, спортен комплекс и, разбира се, ФК "Шериф".

Приднестровието е фактически сателит на Москва - ползва безплатни доставки на природен газ, охранява се от руски контингент от около 1500 души, символиката на бившия СССР все още стои по улиците на Тираспол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024