Заради разменените бебета "Шейново" получи шест акта от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Снимка: © Getty Images

Шест акта връчи Изпълнителна агенция "Медицински надзор" на болница "Шейново" за установени нарушения в лечебното заведение по случая с разменените бебета.

От тях едва един е за самото лечебно заведение. Другите са връчени на физически лица, служители в болницата, обясни за БТА Фидел Косев, заместник-директор на агенцията.

Историята придоби популярност в края на декември миналата година. Тогава стана ясно, че две деца, родени през септември, са разменени. Това разбира една от майките, която си беше направила ДНК тест.

В момента всяко от бебетата е при биологичните си майка и баща, но семействата обвиняват за случилото се лечебното заведение. Едно от тях вече е внесло иск за 300 000 лв. срещу лечебното заведение, тъй като от "Шейново" не пожелаха да платят без да има съдебно решение.

Проверката на "Медицински надзор" е извършена между 21 декември 2022 г. и 4 януари 2023 г. Установено е, че причината за размяната на новородените е недостатъчен контрол на различни нива.

Констатирани са нарушения на медицинския стандарт по неонатология, на основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, както и на разпоредбите на Закона за лечебните заведения.

От "Шейново" също направиха вътрешна проверка, след която последваха три дисциплинарни наказания – на старшата акушерка от неонатологията, дежурния лекар от смяната, в която е станала размяната, и началника на отделението.

След случая в лечебното заведение вече се прилага двойна проверка при изписването на новородените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024