Шпионската група на „Резидента“ отива на съд за разгласяване на военна информация Снимка: © Getty Images

Шестима души, които са участвали в група за шпионаж отиват на съд. Военно-окръжната прокуратура е внесла повторно обвинителен акт срещу тях в съда.

Групата на т.нар. „Резидент“ беше заподозряна в шпионаж в полза на Русия през пролетта на 2021 година. Повторно пред съда ще бъдат изправени бивш отговорен служител на военното разузнаване, както двама действащи офицери от служба „Военно разузнаване“, един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

Те са обвинени в събиране и предаване на информация, която представлява държавна тайна, на чужда държава.

Според събраните по досъдебното производство доказателства трима от обвинените са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София.

Случаят беше огласен през 2021 година от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Тогава стана ясно, че един от издирваните е направил опит да избяга по време на операцията, като се е намирал "в близост до руското посолство".

Тогава от прокуратурата нарекоха условно бившия кадър на служба военно разузнаване към МО „Резидент“. Той е сочен за ръководител на групата за шпионаж.

Още тогава стана ясно, че той е завършил образованието си "в България и чужбина", включително в школа на ГРУ в Москва.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Съпругата на "резидента" също е уличена в изнасяне на класифицирана информация. Жената е с двойно българско и руско гражданство и се е ползвала "с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас".

На пресконференцията на прокуратурата тогава бяха представени записи от влизането на жената в сградата на посолството в София на 11 януари и на 25 февруари 2021

Сред предполагаемите участници в организираната престъпна група за шпионаж има служители с достъп до класифицирана информация, а част от тях са "обучавани от т.нар. резидент в оперативно майсторство".

Първият участник е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството.

Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация.

Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина.

Той е бивш директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.

Според прокуратурата групата се е срещала всеки месец на предварително уговорена дата.

Направени са записи, които показват как служителите на "Военно разузнаване" са правили снимки на документи от служебните си компютри, за които се предполага, че са изнасяли на "резидента" на предварително уговорени срещи - една от тях е "преди игра на тенис".


Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП е предавал данни от европейски служби на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024