Шпионската група на „Резидента“ отива на съд за разгласяване на военна информация Снимка: © Getty Images

Шестима души, които са участвали в група за шпионаж отиват на съд. Военно-окръжната прокуратура е внесла повторно обвинителен акт срещу тях в съда.

Групата на т.нар. „Резидент“ беше заподозряна в шпионаж в полза на Русия през пролетта на 2021 година. Повторно пред съда ще бъдат изправени бивш отговорен служител на военното разузнаване, както двама действащи офицери от служба „Военно разузнаване“, един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

Те са обвинени в събиране и предаване на информация, която представлява държавна тайна, на чужда държава.

Според събраните по досъдебното производство доказателства трима от обвинените са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София.

Случаят беше огласен през 2021 година от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Тогава стана ясно, че един от издирваните е направил опит да избяга по време на операцията, като се е намирал "в близост до руското посолство".

Тогава от прокуратурата нарекоха условно бившия кадър на служба военно разузнаване към МО „Резидент“. Той е сочен за ръководител на групата за шпионаж.

Още тогава стана ясно, че той е завършил образованието си "в България и чужбина", включително в школа на ГРУ в Москва.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, за тази цел е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Съпругата на "резидента" също е уличена в изнасяне на класифицирана информация. Жената е с двойно българско и руско гражданство и се е ползвала "с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас".

На пресконференцията на прокуратурата тогава бяха представени записи от влизането на жената в сградата на посолството в София на 11 януари и на 25 февруари 2021

Сред предполагаемите участници в организираната престъпна група за шпионаж има служители с достъп до класифицирана информация, а част от тях са "обучавани от т.нар. резидент в оперативно майсторство".

Първият участник е "ръководен кадър от системата на Министерството на отбраната", с основни задължения за планиране и бюджет на ведомството.

Вторият е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация.

Третият участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина.

Той е бивш директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.

Според прокуратурата групата се е срещала всеки месец на предварително уговорена дата.

Направени са записи, които показват как служителите на "Военно разузнаване" са правили снимки на документи от служебните си компютри, за които се предполага, че са изнасяли на "резидента" на предварително уговорени срещи - една от тях е "преди игра на тенис".


Задържаният за шпионаж служител на ГДБОП е предавал данни от европейски служби на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024