Ще каже ли МВР дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията - депутатите ще изслушат Калин Стоянов Снимка: © Screenshot

На закрито заседание парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и професионалното ръководство на МВР за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Това предвижда точка втора от програмата за работа на Народното събрание (НС), публикувана на интернет страницата на институцията.

Вносител на искането за изслушване е Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Заседанието в тази му част ще бъде закрито за медии, тъй като ще се обсъжда класифицирана информация, се посочва още в програмата.

До момента МВР отказва да каже дали убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен сътрудник към ведомството. Според институцията разкриването на тази информация ще е престъпление, тъй като тя представлява държавна тайна.

По време на последното заседание на комисията „Нотариуса“ стана ясно, че в секретното деловодство на НС има отговор от МВР, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията.

Тогава на 2 април бяха поканени бившите главни прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и настоящият изпълняващ функциите Борислав Сарафов, но нито един от тях не се яви на изслушването.

Малко преди преди началния час на заседанието Сарафов изпрати писмо до председателя на комисията, в което обявява, че няма да се яви. Неговите аргументи за решението са това, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети "активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати".

По-рано Гешев отказа да се яви, като се оправда с планирано пътуване в чужбина. Цацаров също не се появи на изслушването - в своето писмо той казва, че вече е бил изслушван, но във ВСС. А също така отрича да има нещо общо със случаите около Нотариуса.

Това е поредното заседание на комисията, което се оказва пред провал. Последното такова също едва не се провали, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията решиха да бламират заседанието.

Аргументите на Сарафов за неговото отсъствие са, че именно под негово ръководство прокуратурата е предприела "действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние". В писмото си той изрежда няколко примери, сред които уволнението на ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Отделно Сарафов казва, че няма как да говори пред комисията, защото Конституцията не му дава право "да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства".

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов предложи и тримата главни прокурори да бъдат поканени отново на заседание, но не е ясно дали това ще се случи.

Прокуратурата тръгна в контраатака срещу Ивайла Бакалова и АКФ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024