Снимка: © Getty Images

Коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят и вече изникват въпроси дали ще мутира в нова форма, която да е по-лесно преносима, по-опасна или комбинация от двете, която евентуално да влоши кризата. Ето какво знаем за еволюцията на новия вирус.

Мутира ли Covid-19?

Всички вируси мутират и коронавирусът Sars-Cov-2, който предизвиква Covid-19, не е изключение. Мутациите се образуват, когато вирусът се възпроизвежда в клетките и те не успяват да копират точния му генетичен код. За разлика от човешкия организъм, чиито гени са кодирани в двойната верига на ДНК, гените на коронавируса се носят от единична верига РНК (рибонуклеинова киселина).

Колко бързо мутира вирусът?

Коронавирусът всъщност е доста стабилен. Учените във Великобритания са анализирали около 13 000 проби от средата на март насам и са установили, че нови мутации се появяват около два пъти всеки месец, пише The Guardian. Скоростта на мутиране е важна, защото колкото по-бързо мутира вирусът, толкова по-бързо променя поведението си.

Бързо еволюиращ вирус прави задачата за разработване на ваксина още по-трудна. Причината е, че докато такава стане факт, частите от вируса, които имунната ни система атакува, може да са се променили. Сезонният грип мутира толкова бързо, че всяка година се нуждаем от различна ваксина.

Как различните щамове на коронавируса варират по света?

Генетичният код на коронавирусите по света показва, че той се разделя на групи, докато се разпространява. В това няма нищо необичайно.

През април учени в Германия са идентифицирали три основни генетични групи на вируса, които са наименували А, В и С. Групите А и С са най-често срещани сред европейците и американците, докато В се открива най-вече в Източна Азия.

Има обаче и по-малки групи, които учените могат да използват, за да проследяват инфекциите назад до техните източници.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Новата мутация на вируса: По-заразна и трудна за контролиране

Не кафенетата, а училищата трябваше да се отворят първи

За страха от смъртта: Вирусолог, открил ебола, се изправи пред Covid-19


Защо мутациите са от значение?

Във всички случаи те се появяват случайно. Повечето оказват малък ефект и някои от тях дори затрудняват разпространението на вирусите. С течение на времето обаче, една или няколко мутации може потенциално да усилят действието на вируса, позволявайки му да се пренася по-лесно. Мутациите могат да направят вируса по-опасен, включително да активират по-голяма ефективност при инфектирането на клетките.

Какви мутации е претърпял коронавирусът?

Няколко мутации на Sars-Cov-2 привлякоха вниманието на учените. Изследователите в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина са проучили повече от 5000 генома на коронавируса и са открили мутации, които могат да служат за доказателство, че вирусът се адаптира към човешкия организъм, пише The Guardian.

Две от тези мутации се наблюдават при така наречените „шипови“ протеини от обвивката на коронавируса, чрез които той се прикрепя и атакува клетките на респираторната система.

Към този момент мутациите при „шиповите“ белтъци са рядки, но Мартин Хибърд – професор по инфекциозни болести и автор на проучването, каза, че тяхната поява е подчертала нуждата от постоянно наблюдение на вируса в световен мащаб. Той ще покаже дали новите мутации помагат на Covid-19 да се разпространява и дали евентуално разработена ваксина трябва да бъде преработена впоследствие.

В друго проучване, от което са публикувани предварителни резултати, учени от Шефилдския университет и от Националната лаборатория Лос Аламос в американския щат Ню Мексико, става ясно, че също са открити подобни мутации. Те се наблюдават при „шиповите“ протеини и, според авторите на проучването, помагат за по-скоростното разпространяване на инфекцията. Други изследователи обаче смятат, че е твърде рано да се правят заключения дали някоя от мутациите позволява на вируса да се разнася по-лесно.

Професор Ник Ломан от Университета в Бирмингам казва, че всички коронавируси са много подобни и че тези с особени мутации могат да се разраснат в различни райони поради няколко причини. Основен фактор е кой вирус първи ще окаже влияние и ще прогресира.

„От гледна точка на хората, които, разбираемо, са разтревожени от тази пандемия, съм сигурен, че няма значение коя мутация притежава вирусът. Искаме да видим дали някоя от мутациите променя поведението на коронавируса, а към момента нямаме доказателство за това“, смята той.

Какво още могат да ни покажат мутациите?

Когато учените знаят повече за генетичната последователност на коронавирусите, ще могат да използват тази информация, за да проследят определена индивидуална инфекция до нейните най-близки „клъстъри“ и накрая – до нейния произход. Това може да се окаже полезно, за да се проследи заразата и да се забележат новите инфекции, дошли от друго място.

Но интензивното наблюдение също така ще покаже как вирусът мутира и как би се противопоставил срещу лекарствата и ваксините, които ще се използват в бъдеще. „Когато те станат реалност, очакваме да видим функционални мутации на вируса в действие като антибиотичното съпротивление в бактериите“, казва проф. Ник Ломан, цитиран от The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори