Ще поскъпне ли токът за бита и има ли път назад за въглищните ТЕЦ? Премиерът отговаря

България е готова да организира допълнителен полет за евакуация на българи от Израел, ако има достатъчно желаещи. Това стана ясно от думите премиера Николай Денков, който отговаря на въпроси във Фейсбук. До момента бяха организирани два полета с правителствения самолет до и от Тел Авив.

Според министър-председателя конфликтът в Израел може да се отрази на световните доставки на петрол, но към момента не се налага преосмисляне на дерогацията за руския петрол.

"Поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има възможност да се реагира, ако ситуацията го налага", каза министър председателят.

Поводът за думите му е решението на парламента да въведе график, в който до октомври 2024 г. рафинерията на "Лукойл" в Бургас да замени руския нефт с друг. България е единствената страна в ЕС, която още внася петрол от Русия по море, като получи изключение от европейските санкции срещу Москва, които влязоха в сила в края на 2022 и началото на 2023 г.

Денков отговори и на актуални въпроси свързани с енергетиката и свободния пазар на тока за бита.

Решенията не са обяснявани на хората, енергийният преход е неизбежен

Протестът на енергетици и миньори продължава 12 дни. Въпреки отстъпките на кабинета, които бяха договорени, протестиращите обмислят ефективни стачни действия и настояват правителството да изтегли териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които бяха подадени към Европейската комисия в последния възможен срок.

Според премиера Николай Денков правителството няма как да прави повече отстъпки и отново обясни, че териториалните планове срещу които миньорите протестират, всъщност ги защитават в енергийния преход, който е неизбежен.

„Хората са лъгани, че всичко може да си продължи постарому. Но това няма как да стане. Вече се променят много бързо технологиите. Енергетиката се променя много бързо. Затова е много важно да се разбере, че промените ще се случат“, обясни Денков и направи сравнение с телефон с шайба.

"Все едно да държите телефон с шайба, а от друг страна са мобилните телефони и вие да кажете – дайте да си държим телефоните с шайба сега, пък другото да оставим. Същото е, няма как да стане“, каза Денков и обясни, че в България няма да бъдат затваряни въглищни ТЕЦ административно. Но това ще се случи по чисто икономически причини.

„Ние няма да затваряме административно ТЕЦ, ще поддържаме базовите мощности, а преходът ще отнеме поне до 43-45 година“, каза Денков.

Той отново обясни, че базовите въглищните мощности ще продължат да бъдат решаващи през зимата и когато е студено, както и за да се да гарантира сигурността при извънредни ситуации, както беше 2022 г.

Ние ще имаме въглищни ТЕЦ, но когато има по-евтин ток, хората ще искат да ползват него“, обобщи премиерът.

„Тези ВЕИ мощности, когато работят, защото те имат нужда от слънце и вятър, техният ток е значително по-евтин от този на въглищни ТЕЦ. Така централите на въглища ще се състезават не само с по-евтиния ток от АЕЦ, но сега вече и от ВЕИ“, каза Денков.

По думите му правителството е отстъпило по всичко, по което може да се отстъпи. И сега е необходим отново диалог.

Той припомни, че най-напред синдикатите са поставили невъзможни за изпълнение искания, после са се споразумели с управляващите за 7 точки, но след това са се отказали и отново пътищата са блокирани.

По думите му организаторите на протестите си имат техни политически мотиви, които се различават от интереса на енергетици и миньори.

Денков не смята, че в условията на предизборна кампания за местните избори ситуацията ще успокои лесно.

„Всеки, който няма позитивни идеи какво може да се направи, могат само да ги плашат. Както прави „Възраждане“, например“, обобщи Денков.

Ще поскъпне ли токът за бита след освобождаването на пазара?

Премиерът отговори и на въпроси, свързани с най-голямата реформа в енергетиката, която се постоянно се отлагаше заради страха от поскъпване на тока.

Парламентът одобри окончателно, че от 2026 година няма да има регулирани цени на тока за бита, а домакинствата сами ще избират доставчиците си.

„Ясно трябва да се каже, че има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока с повече от 1-2%“, обясни Николай Денков.
Цените остават са фиксирани до 2024 г.

"Предвидени са след 2026 година механизми на принципа на този, с който подпомагаме бизнеса при скъпия ток, които да се приложат и по отношение на домакинствата", каза още Денков.

По думите му системата за избор на доставчик на ток ще бъде на принципа на мобилните оператори. „Ако искате да останете при настоящия доставчик, можете да го направите, ако някой има по-добри условия за вас, можете да се прехвърлите“, обясни Денков.

Целта на реформата е да се стимулират доставчиците да са по-ефективни, да има конкуренция между тях и по този начин услугата да се подобри. И в момента има оплаквания от монопол.

"Умните" електромери са задължение на разпределителните дружества.

Инфлация и храни

Ако цената на петрола тръгне нагоре отново, както се наблюдава от лятото насам, ще има отражение и върху цените.

"Една от мерките, които могат да противодействат донякъде, е да се стимулират малките местни земеделски производители", смята премиерът.

Той припомни, че правителството вече е предприело стъпки за промяна на начина на субсидиране, за да имат малките производители повече достъп до помощ.

електричество инфраструктура Окончателно: Домакинствата ще избират сами доставчика си на ток от 2026 г.

Евтин ли е токът от въглища, колко струва здравето и ще бъдем ли на студено. Факти срещу спекулации


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024