Рядко, докато пазаруваме онлайн, се замисляме за ефекта на тези покупки върху нас самите и околния свят. Когато разглеждаме продукти през телефона или лаптоп, ние губим физическото усещане, губи се и част от спонтанността, но от друга страна се намества вълнението от очакването, от това дали покупката ще е точно това, което си представяме. И онова специфично удоволствие, когато сме улучили. Неща, които нямат еквивалент офлайн.

Найден Маричков и Симона Фачева-Аладжем са част от хората в Mastercard, които правят тези покупки възможни. Той е директор продуктово развитие за Балканите - разработва продукти и помага на банките и финансовите институции да правят хубави неща за картодържателите. Тя е акаунт мениджър и съдейства на банките и небанковите институции в България да въвеждат разнообразни нови услуги и продукти, които да предлагат на картодържателите и клиентите.

И двамата са гости в поредицата ни Masters of Online Shopping, в която българският екип на глобалния технологичен лидер в решенията за онлайн пазаруване, споделя лични и професионални тайни как (ще) се живее занапред в дигиталния свят. Вече няколко седмици влизаме в личното пространство на всеки един от тях, за да видим какви навици е развил по време на пандемията за няколко пъти по 21 дни - казват, че това е времето, за което човек може да смени режима си.

Ако се върнем на ефектите от онлайн шопинга, истински голямата тема е тази за последствията за околната среда и нашия личен отпечатък. Найден признава, че в някакъв момент е натрупал забележителни количества опаковки от доставки, а Симона не спира да вижда ефекта от купищата пластмаса от храната за вкъщи. Затова и двамата напълно съзнателно предприемат мерки и регулират потреблението си до степен, в която превръщат зелените идеи в своя кауза, част от начина им на живот. В турбулентните времена от последната година обаче, това се оказва само парче от пъзела на нововъведенията, с които се сблъскват.

Как се отразиха новите ви навици в пазаруването върху нещата, които правите, за да пазите околната среда?

Симона Фачева-Аладжем: С поръчването на храна за вкъщи виждам как се трупа купища пластмаса, която стават все повече и повече. Моята кауза е намаляването на тази пластмаса винаги, когато има вариант за това. Купих машина за газирана вода, например, така че да не се налага да пазаруваме еднократни бутилки. Освен това използваме метални сламки за многократна употреба. Друг пример от моя живот, който мога да дам са твърдите сапуни, които са добър начин да неутрализираме пластмасовата опаковка на течните. Още нещо ново в личне план е, че организирахме времето си така, че поне един ден от седмицата да прекарваме семейно сред природата. Пътувахме също много из страната и тази година направих най-дългия ски сезон – карахме ски от първи януари до средата на април. Това ми действаше много зареждащо.

Найден Маричков: Започнах промяната в навиците с нещо съвсем просто, но изключително често ползвано от мен - водата за пиене. Купих си кана и бутилка за филтриране на вода. Това напълно изключи от листа ми за пазаруване бутилираната вода. Бутилката ползвам когато правя преходи в планината, и когато пътувам – не бих тръгнал вече на път без нея.

Как повлия пандемията на личното ти разбиране за стил и лайфстайл?

Найден Маричков: Ограниченията доведоха до това, че пожелах да освободя собственото си поведение, което се случи под формата на по-спортни дрехи и по-различни спортове. От дневните навици замених фитнеса с йога и много ходене.

Целта ми е да минавам минимум 10 км. на ден, независимо от времето навън, и смело мога да кажа, че постигам тази цел. Взех си нови устройства, които да проследяват движението ми, като започнах да залагам на марки, които не са толкова комерсиални, но може би са полезни.

Също така към живота си добавих музика, което може би беше най-правилното решение. Преди нямах толкова много време и възможност да слушам музика, но сега докато работя и правя всички останали неща вкъщи, слушам музика.

Симона Фачева-Аладжем: Бързо променихме дома си, така че да обособим всяка стая като място за работа или учене и вече съчетавам много повече и по-лесно работата си с ролята ми на майка. От друга страна настъпи и промяна в културния живот - започнах да изживявам неща като кино, театри, концерти и хранене навън по изцяло друг начин. Пробвах онлайн партита на известни диджей, но това не ми се получи вкъщи. За сметка на това новият формат на театър не е лош вариант, въпреки че не компенсира истинското преживяване напълно. Беше ми странно, но и аз пих кафе и вино с приятелки онлайн, което не е лош вариант, особено за хора, с които не се виждаме толкова често, защото живеят далеч.

Какво се случи с навиците ти за онлайн пазаруване в последно време?

Найден Маричков: Преди, покрай многото пътувания, откривах различни брандове и стилове на различни места по света. Шопингът е част от работата ми и го съчетавах с пътуването, въпреки че онлайн пазаруването не ми беше непознато. Намирам разлика между това да пипнеш нещо, да го поискаш и да го купиш, спрямо това да го сложиш в кошницата и да помислиш един ден дали ще го купиш или не.

Не си представях, че ще пазарувам обувки онлайн, защото съм пристрастен към тях и имам над 100 чифта, които нося. Винаги съм залагал на това, че трябва да пробвам обувките, те да са ми удобни, да ми хареса как изглеждат, как се усещат на допир. С ограничението на възможността да си купувам обувки, преодолях тази бариера още в първия месец с три чифта. Казах, че няма начин да не ми станат и честно казано оттогава нямам неуспешна покупка.

Симона Фачева-Аладжем: Преди пазарувах онлайн сравнително често по-големи неща, свързани с познати компании, но не намирах смисъл да купувам онлайн неща като хранителни продукти. Сега вече пазарувам много по-често онлайн и преоткрих това преживяване. Не съм си представяла, а и не ми е било нужно, да си купувам ежедневните хранителни продукти и покупките за семейството. Освен това винаги бях на принципа, че трябва да видя и да пипна нещата, но вече си купувам всичко онлайн. В пандемията купих парфюм, който избрах по ревютата в интернет и в крайна сметка бях доволна, защото ми допадна.

Кои са промените в начина ни на живот, които мислиш, че са смислени и ще останат част от ежедневието?

Симона Фачева-Аладжем: Струва ми се, че хората намериха за смислено да спортуват вкъщи, което смятам, че ще остане и занапред. Нещо друго е, че с ограниченията получихме нов поглед към всички събития и преживявания на открито, както и към храната и въобще фокусът върху храненето. Много дигитални неща се наложиха в живота ни, което внесе удобство и лесен начин за различни неща - онлайн срещи, разплащания, включително на сметки. Мисля, че малко хора ще се върнат към старите си навици за тези неща.

Найден Маричков: Начинът на живот в пандемията, поне за мен, се изразяваше в спорт и освободеност. Никога не съм носил костюми, защото не смятам ,че е необходимо дори и за моята работа, но въпреки това замених ризите с много по-свободен и удобен стил на обличане.

Получихме възможността да сме по-дълго насаме и да установим кои са важните неща. Благодарение на това успяхме да им обърнем повече внимание и да се фокусираме. В дома си заложих на свързаните устройства и smart home и подмених много от предметите си. Така получих връзка с интернет, а и със света, което пък дава възможността да усещаш света близо до себе си, дори когато не си в него, а си у дома. Тези ограничения също ми помогнаха да открия неща, които не бях виждал в България. Започнах да пътувам много повече в планината, което ми помага за равновесието в трудните моменти.

Как си представяш, че ще изглежда лайфстайлът след десет години?

Найден Маричков: Със сигурност ще бъде без портфейл. Това е най-голямото мъчение - големият портфейл, пълен с лични документи, карти и всякакви неща.

Залагам на това, че те ще се дигитализират и няма да е нужно да носим толкова вещи в себе си. Тоталната дигитализация на документи и инструменти за плащане, които някак обременяват, ще ни даде достъп отвсякъде, без да се чудим какво сме забравили или дали носим всички нужни документи. Следствието е, че ще получим много по-голяма свобода в движението си.

Симона Фачева-Аладжем: Очевидно е, че всичко върви към дигитализация, от електронните подписи, през мобилните развлечения, до устройствата и приложенията, с които следиш колко вода пиеш, колко се движиш и какво правиш. Това, което ми се струва, че ще се случи е, че освен по-сериозната дигитализация, хората ще се доверят повече на научния напредък. Благодарение на новите технологии ще обръщаме повече внимание на себе си и на това как се чувстваме.


Ваня Манова и Владимир Люцканов от Mastercard: Пазарувайте отговорно, това е бъдещето

Полина Видас и Силвия Хаджиянева от Mastercard: Online пазаруването като терапия, online пътуването като бягство

"Лайфстайл по време на пандемия": Пазарувам, следователно съществувам


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората