Ситуацията в "Пирогов" се влошава: Около 100 медици са заразени с Covid Снимка: © Unsplash

Преди четири дни директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че в болницата има 60 заразени медици с Covid-19. Днес техният брой се е увеличил до около 100.

„В момента активните случаи на Covid при колеги в „Пирогов“ са около 100. Повечето от тях са в добро общо състояние и на домашно лечение, но около 25 се намират в среднотежко състояние. С тези, които са у дома, поддържаме постоянен контакт и сме им казали, че дори при най-малката нужда, могат да бъдат настанени за лечение в „Пирогов“, каза той в интервю за БНТ.

„Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала. Не искам някой да казва, че заради нашите хора, няма да лекуваме останалите“, каза проф. Балтов.

Днес единният информационен портал на Министерството на здравеопазването отчита общо 2169 заразени медици у нас от началото на пандемията. 802 от тях са лекари, 716 - медицински сестри, а близо 300 - санитари.

Балтов сподели, че вчера, в продължение на 24 часа, през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 им е направен скенер, а всички останали са минали през триаж, направени са им кръвни изследвания, рентгенови снимки и им е дадена съответната терапия за вкъщи.

„В този период хората от персонала, които са били на смяна, са повече от 200 човека. Не говоря за тези, които са в отделенията за Covid болни, а за хора, които постоянно циркулират в спешното отделение на „Пирогов“, каза директорът на болницата.

Той добави, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациенти с коронавирус, а пет от тях са на интензивна терапия - интубирани в реанимация.

„Отделението е пълно, но процесът е динамичен. Всеки ден се изписват хора и се приемат нови. Постоянно въртим потока от пациенти. Всички, които се нуждаят, са били приети в „Пирогов“. Ако нямаме легла, се свързваме с координационния център, който е в Инфекциозна болница. Оттам взимат отношение и казват накъде трябва да бъде насочен пациентът“, каза проф. Балтов.

Проф. Кантарджиев: Ако човек носи маска, когато се зарази, може да прекара Covid-19 по-леко

Лечебното заведение търси доброволци, но не за Covid зоните. „Ще ги сложим на места, където няма да бъдат засегнати от коронавирусната инфекция. Едва ли може да има някой застрахован при това дифузно разпространение на заразата, но ако се носят добри предпазни средства, рискът е по-малък“, каза директорът на „Пирогов“.

Попитан дали трябва да се правят толкова много тестове на дневна база у нас (б.а. – днес са над 11 хиляди), Балтов отговори: „Напротив, смятам, че много повече трябва да се тества“.

„Бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", каза проф. Асен Балтов.

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове

„Вече 8 месеца се борим с тази зараза, така че всички ние знаем много за нея“, допълни той. „По-добре подготвени сме, а болниците са заредени с нужната апаратура“.

Сутрешни новини: 2689 нови случая на Covid у нас; Тунизиец е извършил нападението в Ница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024