"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024 Снимка: © Getty Images

Европейското първенство по футбол вече достигна четвъртфиналната си фаза, а скандалите на и извън терена продължават. Последният такъв предизвика цял дипломатически спор между Турция и домакините от Германия и се стигна до привикването на официалните посланици на страните.

Скандалът се разрази, след като турският голмайстор Мерих Демирал отпразнува победата на турския отбор над Австрия. Той вкара и двата гола при резултат от 2:1, за да класира страната си на четвъртфиналите в събота. Докато се радваше ба успеха, Демирал беше заснет на игрището да прави жест с ръка, който се свързва с дясноекстремистката турска групировка "lku Ocaklari", известна още като "Сивите вълци".

УЕФА вече заяви, че разследва "предполагаемото неподходящо поведение" на турския спортист, но не посочи кога точно ще приключи проверката.

В същото време обаче расте напрежението между официалните представителства на Турция и Германия, която е домакин на първенството.
Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер осъди жеста на Демирал, като заяви, че "символите на турските десни екстремисти нямат място на нашите стадиони" и че "използването на Европейското първенство по футбол като платформа за расизъм е напълно неприемливо".

Т.нар. "поздрав на Сивия вълк" е препратка към организация, свързвана с крайнодясната турска Партия на националистическото движение (MHP), която в момента е в съюз с управляващата партия на Ердоган. Групировката е забранена във Франция, а Австрия е забранила използването на поздрава "Сив вълк".

  • "Сивите вълци" придобиват известност в края на 70-те години.
  • Те участват в политически мотивирани размирици между левите и националистите в Турция по време на преврата през 1980 г. При сблъсъците загиват около 5000 души.
  • "Сивите вълци" са известни с това, че проповядват и насърчават турски национализъм, отричат арменския геноцид и вярват в превъзходството на турската раса.
  • Техният девиз е: "Вашият лекар ще бъде турчин, а вашето лекарство ще е ислямът."

Жестът на Демирал предизвика политически дебат в Германия за това дали не трябва да бъде наложена забрана за използването му, както и на самата организация.

"Скандално е, че федералното правителство отлага забраната на ислямистката турска организация и нейната фашистка символика от години“, каза Севим Дагделен, говорител от опозиционната партия BSW в Бундестага.

Турският футболист публикува снимка от момента в профила си в X, като написа: "Щастлив е този, който нарича себе си турчин.

Той оправдава проявата си с това, че просто е празнувал победата на своя отбор и го е направил, като е почел своята "турска идентичност, защото съм много горд, че съм турчин".

Реакцията на Турция

Турското външно министерство заяви, че подходът на германските власти към Демирал "включва ксенофобия", а проверката на УЕФА е неприемлива. Министерството защити жеста, направен от Демирал, като исторически и културен символ, който не е бил насочен срещу никого.

Отделно Анкара привика посланика на Германия по повод инцидента. В четвъртък Германия направи същото и извика за разговор официалния дипломат на Турция, за да даде разяснения около "вълчия поздрав" на турския футболист.

"Като домакини на Евро 2024 искаме спортът да обединява", заяви германското външно министерство в публикация в профила си в X.

Въпреки напрегнатите дипломатически отношения германски и турскии медии съобщават, че президентът Реджеп Тайп Ердоган ще пристигне в Берлин в събота, за да гледа срещата на Турция срещу Нидерландия в четвъртфиналите от Европейското първенство по футбол.

Държавният лидер дори е променил специално работния си график, за да присъства на мача, съобщава германският филиал нa CNN - NTV. Тази събота Ердоган трябваше да участва в срещата на върха на Организацията на тюркските държави в Азербайджан, но ще я пропусне заради футболната среща.

Това не е първият път, в който Демирал отправя противоречив жест на тересн. През 2019 г. той отпразнува свой гол с "военен поздрав", с който изрази подкрепа за турската военна офанзива в Сирия, която се случваше в този период.

По-рано през седмицата УЕФА започна разследване срещу футболист от националния тим на Англия по друг случай с неприличен жест. Джуд Белингъм ще бъде обект на проверка за "потенциално нарушение" на "основните правила за достойно поведение" заради момент, в който сочи към разкрачените си крака и гледа към публиката.

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Снимка от футболната агитка на Европейското по футбол УЕФА има проблем с руските знамена на мачовете от Европейското по футбол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024