Снимка: © Getty Images

Тайната поръчка на руската ваксина Спутник V от страна на бившия премиер на Словакия Игор Матович първо разтресе управляващата коалиция, а сега породи напрежение и по оста Братислава – Москва.

Русия поиска от Словакия да върне стотици хиляди дози от препарата срещу Covid-19, обвинявайки страната, че е нарушила многократно условията по договора за доставка и употреба.

Всичко започна в четвъртък, когато словашката Агенция по лекарствата (SUKL) обяви, че партидите на Спутник V, които е получила от Русия, се различават от тези, изследвани от международен екип от учени в европейския регулатор ЕМА. Словакия внесе 200 хиляди дози от препарата и стана втората страна в ЕС след Унгария, която го прави, въпреки липсата на одобрение от страна на Европейската агенция по лекарствата.

Все пак страната още не е поставила нито една ваксина от Спутник V, като първо искаше да извърши проверка на препаратите. Местната агенция по лекарствата е открила, че получените дози са различни от образците, представяни от производителя – института „Гамалея“. Според SUKL – партидите съдържали ваксини с различни характеристики от тези, използвани в клиничните тестове и публикувани в медицинското списание „The Lancet“.

Руският фонд за преки инвестиции, който отговаря за разпространението на ваксината в чужбина, отрече обвиненията и ги нарече „фалшиви новини“. Игор Матович, който трябваше да се оттегли заради скандала с поръчката на Спутник V и сега е финансов министър, замина за Русия, където обсъжда казуса с представители на фонда, пише The Slovak Spectator.

Според Фонда за преки инвестиции – словашката Агенция по лекарствата не е тествала препарата в сертифицирана от ЕС лаборатория, което е „нарушение на договора“ и „саботаж“. От РФПИ искат правителството да изпрати няколко партиди в такава лаборатория за допълнителни изследвания, както и да върне основната част от поръчката обратно в Москва.

Писмото от фонда е било изпратено на 6 април. С него дозите се искат обратно, за да може да се използват в други страни. „Всички партиди на Спутник V са с едно и също качество и преминават през щателни проучвания за контрол на качеството в института „Гамалея“, твърдят от Русия, цитирани от Reuters.

Според SUKL – не може да се прецени дали „ползите от Спутник V надвишават рисковете“, заради непълните данни, предоставени от Москва във връзка с предклиничните тестове, производството и клиничните изпитания. „Важна част от резултатите, около 80%, не ни бяха предоставени дори след няколко запитвания“. РФПИ не отговарят по темата. Казват само, че искат да „помогнат на Словакия с ваксинацията със Спутник V“.

Матович обяви, че Братислава е поръчала общо 2 млн. дози от препарата – значително количество за държава с население от 5,5 млн. души. След първата доставка от 200 хиляди дози не е постъпвала втора, въпреки че беше планирано 400 хиляди ваксини да бъдат получени през март.

Здравното министерство на страната обяви, че следващата седмица ще реши окончателно как ще действа оттук нататък с руската ваксина.

Междувременно германското правителство планира също да купи дози от препарата, но след като той бъде одобрен от ЕМА и в случай, че Европейската комисия не осигури ваксини от Спутник V за целия ЕС. Това обяви в четвъртък здравният министър Йенс Шпан.

„Европейската комисия каза, че няма да подпише договори за руската ваксина, както с други производители като Pfizer/BioNTech например. По време на срещата на здравните министри от ЕС казах, че ще работим двустранно с Русия и ще водим разговори“, каза Шпан, цитиран от Deutsche Welle.

Германският здравен министър не спомена кога биха започнали преговорите, но подчерта, че доставките трябва да пристигнат „от два до пет месеца“, за да има „смисъл“.

В сряда властите от региона на Бавария обявиха, че са подписали писмо с желание да закупят до 2,5 млн. дози от Спутник V, ако ЕМА одобри препарата. Вече са подготвили и завод, в който ваксината да се произвежда – на компанията R-Pharm в Илертисен.

Около 13% от населението на страната е получило поне една доза от препаратите срещу Covid-19.

ЕМА започна да разглежда данните от Спутник V още през март. В сряда председателят на европейския регулатор Емер Кук съобщи, че се изследват още препаратите на CureVac и Novavax, като все още не може да обяви коя от тях ще бъде одобрена първа.


Прочетете още:

Здравните власти обсъждат вариант втората доза след AstraZeneca да е Pfizer или Moderna

Младите жени с повишен риск за тромбоза няма да се ваксинират с AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти