"Един от най-големите скандали в Полша за 21 век" избухна месец преди изборите Снимка: © Getty Images

Месец преди парламентарните избори в Полша скандал около шенгенски визи поставя дясното националистическо правителство в трудно положение. Местните медии и опозицията обвиняват управляващите в незаконна търговия с визи, като твърденията са, че в полски консулства в Африка, Азия и Близкия изток заявленията за визи са били одобрявани или ускорявани в замяна на подкупи.

Прокуратурата вече се зае да разследва казуса, като съобщава, че са установени нередности в няколко арабски страни, Индия и Филипините. Трима заподозрени по случая са арестувани

"Визовият скандал" се разраства на няколко нива, разказва немското издание "Шпигел". От една страна, той може да навреди на репутацията на Полша в Шенген, тъй като визите, които се издават, дават право на свободно пътуване в рамките на ЕС. Така че въпросът е не само за незаконна имиграция в Полша, но и в Европейския съюз.

Казусът се развива и на фона на предизборната кампания за предстоящите в страната парламентарни избори. Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) по принцип заема твърда антиимиграционна позиция.

По границата с Беларус например, тя започна изграждането на ограда, която да спира идващите от там бежанците. Политиците от ПиС често критикуват имиграцията и в техни изявления твърдят как мирът и сигурността в страната са застрашени от мюсюлманските и африканските имигранти, които са "насилствено вкарани" в Полша от Брюксел.

Управляващите дори организират референдум, който ще се проведе паралелно с изборите през октомври. Полските гласоподаватели ще трябва да изразят мнението си по въпроса дали, по формулировка на ПиС, "подкрепят приемането на хиляди нелегални имигранти от Африка и Близкия изток".

Референдумът е във връзка с политиката на ЕС за предоставяне на убежище на търсещите такова, въпреки че националното допитване няма да окаже влияние върху процесите на вземане на решения в Брюксел.

Търсене на работна ръка в чужбина

Риториката на властите за затворените граници и нулева миграция е в рязък контраст с реалността на полския пазар на труда. През последните години икономиката се развива бързо и страната е все по-зависима от работна ръка, идваща от чужбина.

Така например полското външно министерство доскоро работеше по специален регламент, който трябваше да улесни получаването на визи за хора от Пакистан, Иран и Обединените арабски емирства, наред с граждани от други страни. Този ход обаче беше отложен през лятото.

Сегашният скандал с визите не е свързан само с това дали дясното правителство прави едно, а казва друго по отношение на миграцията. Става дума и за работната етика в сферата на политиката и държавното управление.

През август заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик беше уволнен, след като правителството заяви, че не е доволно от работата му. Скоро обаче стана ясно, че уволнението на Вавжик е свързано с визовата афера, която едва сега започва да става публично достояние.

Вавжик е отговарял за консулските въпроси. В петък полските медии съобщиха, че той е бил хоспитализиран след опит за самоубийство. Сега управляващите обвиняват опозицията и медиите за положението на Вавжик и казват, че той е бил жертва на медийна кампания.

"Няма скандал"

Лидерът на управляващата ПиС Ярослав Качински се опита да потуши страстите като заяви, че "няма никакъв скандал". Според него случаят с незаконно издадените визи е просто "глупава и наистина престъпна идея на някои хора, огромното мнозинство от които нямат нищо общо с държавните структури".

Опозицията вижда ситуацията по съвсем различен начин. От 2021 г. насам близо 250 хил. визи са били издадени по нерегламентирани канали в Африка и Азия, каза лидерът ѝ Доналд Туск. Той определи случващото се като "един от най-големите скандали в Полша за 21 век".

Докато медиите, които са критични към правителството, отразяват обширно визовата афера, обществената телевизия в Полша се концентрира върху подчертаването на съмненията относно мащаба на скандала.

В неделя евродепутатът Патрик Яки даде интервю по въпроса, като нарече случващото се "малък инцидент", който опозицията използва, за да "прикрие истинските планове на [Доналд] Туск".

Изборите в Полша са насрочени за 15 октомври. На тях ПиС ще се бори да спечели безпрецедентен трети мандат на власт.

Според социологическите проучвания, направени преди визовия скандал, показват, че управляващата партия получава най-много подкрепа - близо 38%. , а Гражданската коалиция на Туск я следва с 30%. И двата предварителни резултата не са достатъчни за която и да е партия да управлява самостоятелно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023