Скандал в UK: Частна фирма ще анализира чувствителна информация за гражданите Снимка: © Getty Images

Токсичният ефект от кампанията около Brexit продължава да трови британската политика, дори по време на извънредното положение.

Страната все още не успява да се справи с мащаба на Covid-епидемията. С 279 856 потвърдени случая и 39 728 починали Великобритания е най-тежко засегнатата европейска държава, като надмина Италия и Испания по брой на допуснатите жертви по време на здравната криза.

Сега обаче кабинетът на Борис Джонсън се въвлече в пореден скандал с политически нюанс. "Гардиън" съобщава, че Министерството на жилищното строителство и местното самоуправление е възложило договор за оценка на ефекта от Covid-19 чрез анализ на данни от всекидневието на милиони граждани.

Получател на поръчката за 400 000 паунда, възложена без обявяване на публичен търг, е технологичната компания Faculty.

Дружеството е известно с това, че през 2016 г. обслужваше технологично щаба на Vote Leave под ръководството на Да попаднеш в екипа на "злия гений" на Brexit - главния политически съветник на Борис Джонсън и основен мотор зад успеха на кампанията за напускане на ЕС. Тогава компанията се наричаше Advanced Skills Initiative (сменя името си през 2019 г.).

Договорът на Faculty не разкрива каква е точната задача, която компанията ще трябва да изпълни за правителството. Тази част от документа е редактирана по искане на министерството, тъй като информацията се смята за "чувствителна".

Това, което става ясно, е, че частното дружество ще получи достъп до "данни от социалните мрежи, доставчиците на комунални услуги, сметки от телекомуникационни оператори, данни от агенции за кредитен рейтинг", както и от правителствени служби.

Изборът на Faculty за изпълнител на държавната поръчка е спорен и по още една причина - един от акционерите в компанията е лорд Тиодор Агню, член на правителството на Борис Джонсън, който упражнява надзор върху правителствената служба, отговорна за предоставянето на дигитални административни услуги на населението. В интерес на истината: редакционният екип на "Гардиън" също декларира, че крайният собственик на вестника "Scott Trust Ltd" e едноличен инвеститор във фонд, който също притежава миноритарен дял във Faculty.

Бен Уорнър - един от анализаторите във Faculty - също работи на "Даунинг Стрийт" 10 в екипа на Къмингс. И двамата са част от специалната група за научна експертиза към правителството, която в момента изработва решенията и стратегията за справяне с коронавируса. Главният изпълнителен директор на Faculty Марк Уорнър (брат на Бен Уорнър) е присъствал на някои от срещите на експертната комисия.


"Къмингс накара хората да се почувстват като глупаци": Монологът, който свали водещата на Newsnight

Кой има проблем с журналистите?


За последните две години Faculty получава девета поредна обществена поръчка, посочва "Гардиън".

Три от предходните договори са за предоставяне на услуги, свързани с AI-технологии, с цел подпомагане на административните служби в борбата с негативните ефекти от коронавируса.

Последната поръчка е възложена с пряко договаряне, а не по нормалната процедура. Министерството се е възползвало от разширените си правомощия по закона за извънредното положение, за да спести време.

Критиките срещу въвличането на Faculty в кризисния мениджмънт са насочени срещу неясните гаранции за сигурността на информацията, която попада под контрола на частни технлогични компании.

Правозащитната организация Foxglove заплашва да заведе дело срещу правителството с настояване да се разкрият всички споразумения между държавата и частни юридически лица за споделяне на бази данни за Covid-19. Правителството все още не е отговорило по същество на настояването на организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024