Снимка: © Има такъв народ

"Възможно ли е години наред начело на най-големия и престижен университет в България да е бил човек без чест и достойнство?" - с тези думи Слави Трифонов разкритикува кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков заради двусмислените му позиции по отношение на протестите и полицейското насилие през 2020 г. 

Трифонов взима повод от изявленията на Герджиков по време на интервюто му за Миролюба Бенатова в предаването "Въпросите" на ТВ1. Председателят на ИТН посочва, че журналистката е поставила "всички важни въпроси" - от незаконния арест на журналиста Димитър Кенаров, през снимките с кюлчетата и пачките в спалнята на Бойко Борисов, до казуса с преподавателя в СУ Стойчо Стойчев, който показваше среден пръст на протестиращите по време на блокадата при Румънското посолство през лятото на 2020 . 

"Но проф. Герджиков се оказа, че не вижда това, което всички виждаме. И предпочете да даде унизителни отговори. Човекът каза, че се съмнявал в автентичността на снимките от спалнята на Борисов, защото “никой нормален човек не си държи парите по този начин”. Човекът каза, че не му станало ясно кои са правите на протестите, щото имало и контрапротести. Не взел отношение за полицейското насилие, защото като ректор не можел да вземе такова отношение. 

Човекът каза още, че не е наложил дисциплинарно наказание на Стойчо Стойчев, защото не искал да прави уволнения заради политически възгледи. Не знаех, че средният пръст е политически възглед. Въобще, струва ми се, че на поставените въпроси фолк певицата Луна би дала по-обективни отговори от професора", пише Трифонов в коментара си във Facebook по повод интервюто. 

Той препоръчва на хората да изгледат целия запис, не само заради поведението на Герджиков, но и заради това, че "неудобните въпроси, зададени неудобно, не могат да намерят място в големите телевизиии". 

Трифонов прави сравнение между кандидатурата на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" с тези на "много недостойни хора", като препраща към Веселин Марешки ("онзи, дето не беше чел проекта за конституция на ГЕРБ, пък го подписа") и към Валери Симеонов ("онзи, който щеше да се дави с релса в Бургаския залив"), преди да постави въпроса за "честта и достойнството" на Анастас Герджиков. 

ИТН е една от партиите, които подкрепят официално инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед