Слави пита Анастас Герджиков дали има чест и достойнство Снимка: © Има такъв народ

"Възможно ли е години наред начело на най-големия и престижен университет в България да е бил човек без чест и достойнство?" - с тези думи Слави Трифонов разкритикува кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков заради двусмислените му позиции по отношение на протестите и полицейското насилие през 2020 г.

Трифонов взима повод от изявленията на Герджиков по време на интервюто му за Миролюба Бенатова в предаването "Въпросите" на ТВ1. Председателят на ИТН посочва, че журналистката е поставила "всички важни въпроси" - от незаконния арест на журналиста Димитър Кенаров, през снимките с кюлчетата и пачките в спалнята на Бойко Борисов, до казуса с преподавателя в СУ Стойчо Стойчев, който показваше среден пръст на протестиращите по време на блокадата при Румънското посолство през лятото на 2020 .

"Но проф. Герджиков се оказа, че не вижда това, което всички виждаме. И предпочете да даде унизителни отговори. Човекът каза, че се съмнявал в автентичността на снимките от спалнята на Борисов, защото “никой нормален човек не си държи парите по този начин”. Човекът каза, че не му станало ясно кои са правите на протестите, щото имало и контрапротести. Не взел отношение за полицейското насилие, защото като ректор не можел да вземе такова отношение.

Човекът каза още, че не е наложил дисциплинарно наказание на Стойчо Стойчев, защото не искал да прави уволнения заради политически възгледи. Не знаех, че средният пръст е политически възглед. Въобще, струва ми се, че на поставените въпроси фолк певицата Луна би дала по-обективни отговори от професора", пише Трифонов в коментара си във Facebook по повод интервюто.

Той препоръчва на хората да изгледат целия запис, не само заради поведението на Герджиков, но и заради това, че "неудобните въпроси, зададени неудобно, не могат да намерят място в големите телевизиии".

Трифонов прави сравнение между кандидатурата на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" с тези на "много недостойни хора", като препраща към Веселин Марешки ("онзи, дето не беше чел проекта за конституция на ГЕРБ, пък го подписа") и към Валери Симеонов ("онзи, който щеше да се дави с релса в Бургаския залив"), преди да постави въпроса за "честта и достойнството" на Анастас Герджиков.

ИТН е една от партиите, които подкрепят официално инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023