Слави пита Анастас Герджиков дали има чест и достойнство Снимка: © Има такъв народ

"Възможно ли е години наред начело на най-големия и престижен университет в България да е бил човек без чест и достойнство?" - с тези думи Слави Трифонов разкритикува кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков заради двусмислените му позиции по отношение на протестите и полицейското насилие през 2020 г.

Трифонов взима повод от изявленията на Герджиков по време на интервюто му за Миролюба Бенатова в предаването "Въпросите" на ТВ1. Председателят на ИТН посочва, че журналистката е поставила "всички важни въпроси" - от незаконния арест на журналиста Димитър Кенаров, през снимките с кюлчетата и пачките в спалнята на Бойко Борисов, до казуса с преподавателя в СУ Стойчо Стойчев, който показваше среден пръст на протестиращите по време на блокадата при Румънското посолство през лятото на 2020 .

"Но проф. Герджиков се оказа, че не вижда това, което всички виждаме. И предпочете да даде унизителни отговори. Човекът каза, че се съмнявал в автентичността на снимките от спалнята на Борисов, защото “никой нормален човек не си държи парите по този начин”. Човекът каза, че не му станало ясно кои са правите на протестите, щото имало и контрапротести. Не взел отношение за полицейското насилие, защото като ректор не можел да вземе такова отношение.

Човекът каза още, че не е наложил дисциплинарно наказание на Стойчо Стойчев, защото не искал да прави уволнения заради политически възгледи. Не знаех, че средният пръст е политически възглед. Въобще, струва ми се, че на поставените въпроси фолк певицата Луна би дала по-обективни отговори от професора", пише Трифонов в коментара си във Facebook по повод интервюто.

Той препоръчва на хората да изгледат целия запис, не само заради поведението на Герджиков, но и заради това, че "неудобните въпроси, зададени неудобно, не могат да намерят място в големите телевизиии".

Трифонов прави сравнение между кандидатурата на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" с тези на "много недостойни хора", като препраща към Веселин Марешки ("онзи, дето не беше чел проекта за конституция на ГЕРБ, пък го подписа") и към Валери Симеонов ("онзи, който щеше да се дави с релса в Бургаския залив"), преди да постави въпроса за "честта и достойнството" на Анастас Герджиков.

ИТН е една от партиите, които подкрепят официално инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024