Слави Трифонов изтегли ИТН и от преговорите: "Аз изтривалка ли съм?"

Слави Трифонов обяви, че изтегля "Има такъв народ" от преговорите за ново правителство, като ги обяви за "безсмислени".

Причината: изтеклият запис от среща на "Демократична България" в Народното събрание, на която Христо Иванов описваше практическата невъзможност да се състави ново правителство заради несъгласието между ПП и ИТН.

"Лицемерието им лъсна пред всички. За първи път видяхме истинското лице на задкулисието, лъжата, лицемерието и политическата еквилибристика", каза Трифонов в пряко излъчване по 7/8 и Facebook-канала си.

Решението му да прекрати участието в преговорите идва часове, след като Корнелия Нинова призова да се задейства спешно изборът на нов председател на КЕВР на мястото на Станислав Тодоров и обяви, че ще задържи мандата до 15 август, за да може процедурата да мине.

Малко преди Трифонов да обезсмисли преговорите - ГЕРБ също поискаха от президента да си "върне" мандата от Корнелия Нинова още в понеделник.

Той цитира няколко изказвания на Иванов от срещата на включените микрофони, като "пакетира" "Демократична България" заедно с ПП и обвини двете партии в общи лъжи, насочени срещу ИТН.

"Христо Иванов и ПП страдат, че ние сме приемлива част от управляващата коалиция и имат наглостта да искат друг да е председател на нашата група и поставят ИТН да нямат министри. Че защо има преговори? Защо симулират разговори? За да сме мафия и ние да сме виновни за всичко. И сега е ужасен проблем, че ние не сме мафия, а те са 100% бели", каза той.

"Всичко е измама, само симулация. Важното е аз да съм мафия, те от ДБ и ПП да са 100% бели и да оправдаят некадърността си с нас. Аз изтривалка ли съм? Аз ли съм оправданието на некадърността на едни аматьори? Лъжете безсрамно, нагло и отвратително. Нямате никаква чест и достойнство, и вместо да създавате, вие рушите", каза още Слави Трифонов.

Той обяви, че не се страхува от нови избори, защото "там не решават социолозите, а вие". Трифонов обвини останалите партии в лицемерие и заради предупрежденията им, че четвърти поред предсрочни избори ще са лоши за държавата.

"Никой не може да ви се сърди, защото вие сте суверенът, вие никога не можете да сбъркате. Такава е демокрацията и това е прекрасно", завърши той.

Шансовете за събиране на ново мнозинство между ПП и ИТН изглеждаха обречени от самото начало - дори независимите депутати-отцепници предупреждаваха, че ще има "втори взрив".

От ПП поставяха условие пред ИТН да се приеме законът за борба с корупцията и да се избере Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, което днес стана ясно, че хората на Трифонов ефективно отхвърлиха.

От ИТН съответно поставяха ултиматум срещу присъствието на двамата лидери Кирил Петков и Асен Василев в евентуално ново правителство. Въпреки че ПП направи компромис пред БСП да изтегли Петков на втора линия, Асен Василев оставаше до последно потенциалния кандидат за премиер.

Това е и част от коментара на Христо Иванов в спорния изтекъл запис - че ИТН и ПП не се разбират около КПКОНПИ и ще стигнат до "фатално късо съединение", когато Асен Василев и Тошко Йорданов седнат да преговарят за персонален състав на кабинет - вкл. какво да е мястото на Кирил Петков в него.

"Какъв министерски пост Кирил Петков трябва да заеме? Ми никакъв, бе, Христо. Нали за вас от ДБ и ПП най-важна беше България и политиките. Нали най-важна беше управленската програма", беше отговорът на Слави Трифонов в изявлението му.


ИТН отхвърли условието за избор на Рашков в КПКОНПИ и "нашари" в червено програмата на ПП, БСП и ДБ

Среща на ДБ на включени микрофони освети обречените преговори за нов кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024