Слави Трифонов обяви, че изтегля "Има такъв народ" от преговорите за ново правителство, като ги обяви за "безсмислени".

Причината: изтеклият запис от среща на "Демократична България" в Народното събрание, на която Христо Иванов описваше практическата невъзможност да се състави ново правителство заради несъгласието между ПП и ИТН.

"Лицемерието им лъсна пред всички. За първи път видяхме истинското лице на задкулисието, лъжата, лицемерието и политическата еквилибристика", каза Трифонов в пряко излъчване по 7/8 и Facebook-канала си.

Решението му да прекрати участието в преговорите идва часове, след като Корнелия Нинова призова да се задейства спешно изборът на нов председател на КЕВР на мястото на Станислав Тодоров и обяви, че ще задържи мандата до 15 август, за да може процедурата да мине.

Малко преди Трифонов да обезсмисли преговорите - ГЕРБ също поискаха от президента да си "върне" мандата от Корнелия Нинова още в понеделник.

Той цитира няколко изказвания на Иванов от срещата на включените микрофони, като "пакетира" "Демократична България" заедно с ПП и обвини двете партии в общи лъжи, насочени срещу ИТН.

"Христо Иванов и ПП страдат, че ние сме приемлива част от управляващата коалиция и имат наглостта да искат друг да е председател на нашата група и поставят ИТН да нямат министри. Че защо има преговори? Защо симулират разговори? За да сме мафия и ние да сме виновни за всичко. И сега е ужасен проблем, че ние не сме мафия, а те са 100% бели", каза той.

"Всичко е измама, само симулация. Важното е аз да съм мафия, те от ДБ и ПП да са 100% бели и да оправдаят некадърността си с нас. Аз изтривалка ли съм? Аз ли съм оправданието на некадърността на едни аматьори? Лъжете безсрамно, нагло и отвратително. Нямате никаква чест и достойнство, и вместо да създавате, вие рушите", каза още Слави Трифонов.

Той обяви, че не се страхува от нови избори, защото "там не решават социолозите, а вие". Трифонов обвини останалите партии в лицемерие и заради предупрежденията им, че четвърти поред предсрочни избори ще са лоши за държавата.

"Никой не може да ви се сърди, защото вие сте суверенът, вие никога не можете да сбъркате. Такава е демокрацията и това е прекрасно", завърши той.

Шансовете за събиране на ново мнозинство между ПП и ИТН изглеждаха обречени от самото начало - дори независимите депутати-отцепници предупреждаваха, че ще има "втори взрив".

От ПП поставяха условие пред ИТН да се приеме законът за борба с корупцията и да се избере Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, което днес стана ясно, че хората на Трифонов ефективно отхвърлиха.

От ИТН съответно поставяха ултиматум срещу присъствието на двамата лидери Кирил Петков и Асен Василев в евентуално ново правителство. Въпреки че ПП направи компромис пред БСП да изтегли Петков на втора линия, Асен Василев оставаше до последно потенциалния кандидат за премиер.

Това е и част от коментара на Христо Иванов в спорния изтекъл запис - че ИТН и ПП не се разбират около КПКОНПИ и ще стигнат до "фатално късо съединение", когато Асен Василев и Тошко Йорданов седнат да преговарят за персонален състав на кабинет - вкл. какво да е мястото на Кирил Петков в него.

"Какъв министерски пост Кирил Петков трябва да заеме? Ми никакъв, бе, Христо. Нали за вас от ДБ и ПП най-важна беше България и политиките. Нали най-важна беше управленската програма", беше отговорът на Слави Трифонов в изявлението му.


ИТН отхвърли условието за избор на Рашков в КПКОНПИ и "нашари" в червено програмата на ПП, БСП и ДБ

Среща на ДБ на включени микрофони освети обречените преговори за нов кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер