Слави Трифонов обвини Христо Иванов за "взривяване" на преговорите: "Кой тогава е ДПС?" Снимка: © Има такъв народ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов реши да се намеси в публичния сблъсък между депутатите му и "Демократична България", като обвини директно Христо Иванов за това, че "взривил обстановката" около преговорите за нов кабинет.

Трифонов твърди, че разговорите за съставяне на управляващо мнозинство са били на фаза, при която е било "възможно да има споразумение" между всички партии с изключение на ГЕРБ и ДПС.

"... Постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори", пише той в профила си във Facebook.

"Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа, заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и „Демократична България“ еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?", се казва в позицията на Трифонов.

Той предупреждава, че ще се стигне до трети парламентарни избори, "ако не се върне здравия разум и те (ДБ) не се сетят кой е основният враг".

"Вината за това ще е тяхна", пише още Слави Трифонов.

Прави впечатление, че позицията му повтаря почти всички пунктове от по-ранното изявление на партийния му заместник Тошко Йорданов с едно видимо изключение - няма нито дума за компромата срещу финансовия министър Асен Василев, който Йорданов прочете от трибуната на парламента.

Малко преди да се появи първия му коментар по кризата около привличането на подкрепа за евентуален кабинет на малцинството на ИТН, депутатът Любомир Каримански лансира нови обвинения срещу Василев и министъра на икономиката Кирил Петков за конфликт на интереси.

И двамата членове на служебния кабинет бяха дадени за пример от Христо Иванов като хора с високо обществено доверие и със заслуги за ограничаването на влиянието на ДПС във властта. Позицията на Иванов беше подкрепена в сряда и от Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме").

Както Василев, така и Петков бяха поканени за членове на проектокабинета на "Има такъв народ" и Николай Василев. Служебните министри обявиха, че са отказали да приемат предложението заради съществени различия с управленската програма на ИТН.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова се включи в дебата около съставянето на нов кабинет и призова "Има такъв народ" да обявят възможно най-скоро дали са готови с името на кандидат-премиера си,

"Защото той трябва да дойде и на него да му бъде връчен този мандат. Толерансът вече беше даден достатъчно много дни. Нашето мнение е, че България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство", каза тя, като посочи, че президентът Румен Радев е готов да връчи мандат на ИТН "още утре".

Това ще постави най-голямата парламентарна група в цайтнот, защото кандидатът им за премиер ще има само 7 дни да предложи състав на Министерски съвет и да получи подкрепа от Народното събрание.


Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Втора атака на ИТН срещу Кирил Петков и Асен Василев с обвинения в конфликт на интереси

Тошко Йорданов извади компромат срещу Асен Василев от трибуната на Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024