След като обвини другите в популизъм, Добрев обеща война с търговските вериги  Снимка: © bTV/screenshot

Бившият депутат и енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев разкритикува „популистките партии“ за това какво е можело да направят, ако служебното правителство се бе решило да предложи редовен бюджет, а броени минути по-късно заяви, че неговата политическа формация ще обяви война на търговските вериги, за да бори инфлацията. За таван на надценки и цени не можело да става дума, но какво би направила ГЕРБ срещу бизнеса – така и не стана ясно.

„Не знам защо служебният кабинет постоянно повтаря: „Ние няма да водим война с веригите“? Ми, ние ще водим война с веригите… и ще направим така, че тази инфлация няма да я има“, заяви Добрев в студиото на bTV.

Думите му идват на фона на разгорещените дебати около овладяването на инфлацията. През последните седмици служебната власт лансира спорни идеи срещу високите цени, включително опит за изсветляване на надценките. Търговските вериги бяха обвинени в „спекула“ и „картелни споразумения“, срещу които те пък се разбунтуваха и призоваха за ефективен диалог с правителството, какъвто по думите им в момента липсва.

„Изобщо няма да разговаряме с тях, ще предприемем действия, няма да им се молим“, каза сега Делян Добрев, без обаче да посочва какви реални мерки ще бъдат предприети.

Според него „нито таван на печалбата, нито на цените е възможно решение“, защото те водят или до изчезване на стоки, или до закотвяне на цените до горния допустим праг, въпреки че реално може да са по-ниски.

Според представителя на ГЕРБ инфлацията може да се пребори, само ако има редовно правителство. Той оправда решението на служебния кабинет да не предлага редовен бюджет за 2023 г. с думите, че това щяло да доведе до популистки действия от страна на партиите, за да се харесат на избирателите.

Действията на назначения от Румен Радев кабинет предизвикаха остри реакции през последните 24 часа, след като вчера в публичното пространство излезе доклад на финансовото министерство, чертаещ апокалиптичен сценарий за фалит и промяна на курса лев/евро. Икономисти обясниха защо твърденията в него са силно преувеличени и обърнаха внимание, че ако ведомството от месеци насам анализира задълбочаващи се проблеми, то e трябвало да вземе мерки много по-рано, а не да всява паника в разгара на предизборната кампания.

„Финансовото министерство отиде от едната крайност в другата. И вчерашната информация беше вярна, и днешната е вярна“, каза двусмислено Добрев по повод рязко смекчения тон на ресорния министър Росица Велкова тази сутрин.

Според бившия депутат от ГЕРБ важната информация е, че „бюджетът на Асен Василев, който се изпълнява в момента, не излиза с 12 млрд. лв.“ От това според него „може да последва, може да не последва намеса на МВФ“. Черните сценарии той вижда в случай на задълбочаване на дефицита.

Тази сутрин Росица Велкова успокои, че за фалит не може да става дума, а до септември няма да има ликвиден проблем – след това ще зависи от бъдещия бюджет. Тя уточни, че дори след погасяването на дълг от около 3 млрд. лв. в края на март фискалният резерв ще бъде около 10 млрд. лв., или двойно над законоустановения минимален праг.

Министър на финансите Росица Велкова Нов ден, нови прогнози от Велкова: Държавата не е фалирала и няма риск за валутния борд

Вчера Асен Василев, финансов министър в кабинета „Петков“, заяви, че фискалният резерв е 16,4 млрд. лв., за което бе разкритикуван от Добрев, който показа справка с данните на БНБ, според която нивото му е 12,4 млрд. лв. Самият той обаче удобно преувеличи нивото на инфлацията в България, казвайки, че тя е 20% - най-високото си ниво тя достигна през септември (18,7%), а оттогава насам плавно спада и за февруари е 16%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024