Снимка: © Булевард България

Провалът на конституционния проект не спря ГЕРБ от намеренията за промяна в съдебната власт - този път с въвеждането на фигурата на държавен обвинител, който ще може да разследва главния прокурор.

Създаването на възможност за независими проверки или разследвания срещу ръководителя на прокуратурата е цел, която многократно се поставя пред българското правителство в препоръки на Венецианската комисия.

Независимостта на кандидата за тази позиция обаче е поставена под въпрос и в новото предложение на ГЕРБ за промяна в НПК.

Според текста - предложението за кандидат "прокурор по разследването срещу главния прокурор" може да се направи от не по-малко от 6 членове на Прокурорската колегия на ВСС.

В нея по право членува и председателства самият главен прокурор, а в настоящия мандат на ВСС всички представители на колегията бяха излъчени от средите на държавното обвинение и националното следствие - магистрати, които ще се върнат отново в йерархичната система на прокуратурата.

Предложението на ГЕРБ не предвижда възможност за номиниране на разследващ главния прокурор от другата половина на ВСС (съдебната колегия), от академичните среди, професионални асоциации или от други заинтересовани организации.

КС: Главният прокурор няма право да спре разследване срещу себе си

Избраникът трябва да бъде прокурор с 12 г. юридически стаж, с придобит статут на несменяемост, високи професионални и нравствени качества, положителна комплексна оценка "много добра" и без дисциплинарни наказания за изминалите 5 г. Той не може да бъде следовател.

Новият кадър ще се ползва от 7-годишен мандат без право на повторно избиране - същите условия, по които се избират и главният прокурор, и председателите на ВКС и ВАС. След изтичането на мандата му той се възстановява на заеманата преди избора длъжност в обвинението или с една степен по-висока от заеманата преди избора. Според ГЕРБ, това е евентуалната гаранция, че той няма да се влияе "в посока "послушание" срещу бъдещо повишение".

Авторите на законопроекта посочват, че е "неприложимо" да се мисли за варианти, при които разследването срещу главния прокурор се води от пенсионирани прокурори или магистрати в края на кариерата си - т.е. хора без риск да изпаднат в йерархично подчинение на разследвания от тях човек.

"Това означава възрастова дискриминация по отношение на кандидатите за тази длъжност и избор от действащите прокурори на съответната възраст, които са работили години наред със съответния главен прокурор.", се казва в мотивите.

"Ако се избере модел за прокурори ad hoc, които са пенсионирани и извън съдебната система, за да се гарантира независимостта им, то пак ще се налагат промени в конституцията. Така е, защото функциите на прокурор трябва да се придадат на лице, което е извън системата, и в този смисъл изобщо не притежава качеството на магистрат. Това ще постави други неразрешими въпроси за статута на този прокурор и възможностите за гарантиране на незаивисимостта му".

Всъщност - в проекта за нова конституция, който ГЕРБ така и не успя да защити с мнозинство в Народното събрание, не се предвиждаше каквото и да е решение на този правен конфликт.

Вместо това се предлагаше разделение на ВСС в две отделни институции за съдии и за прокурори, като се променяха и някои правомощия на министъра на правосъдието. Въвеждане на независим разследващ орган срещу главния прокурор обаче не съществуваше. Това беше и причината за поредната критика от страна на Венецианската комисия през ноември 2020.

Конституцията на ГЕРБ разочарова Венецианската комисия


Прочетете още:

Комисията на Десислава Атанасова бе разпусната след едно заседание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас