След конституционния провал: ГЕРБ се зае с разследванията срещу главния прокурор Снимка: © Булевард България

Провалът на конституционния проект не спря ГЕРБ от намеренията за промяна в съдебната власт - този път с въвеждането на фигурата на държавен обвинител, който ще може да разследва главния прокурор.

Създаването на възможност за независими проверки или разследвания срещу ръководителя на прокуратурата е цел, която многократно се поставя пред българското правителство в препоръки на Венецианската комисия.

Независимостта на кандидата за тази позиция обаче е поставена под въпрос и в новото предложение на ГЕРБ за промяна в НПК.

Според текста - предложението за кандидат "прокурор по разследването срещу главния прокурор" може да се направи от не по-малко от 6 членове на Прокурорската колегия на ВСС.

В нея по право членува и председателства самият главен прокурор, а в настоящия мандат на ВСС всички представители на колегията бяха излъчени от средите на държавното обвинение и националното следствие - магистрати, които ще се върнат отново в йерархичната система на прокуратурата.

Предложението на ГЕРБ не предвижда възможност за номиниране на разследващ главния прокурор от другата половина на ВСС (съдебната колегия), от академичните среди, професионални асоциации или от други заинтересовани организации.

КС: Главният прокурор няма право да спре разследване срещу себе си

Избраникът трябва да бъде прокурор с 12 г. юридически стаж, с придобит статут на несменяемост, високи професионални и нравствени качества, положителна комплексна оценка "много добра" и без дисциплинарни наказания за изминалите 5 г. Той не може да бъде следовател.

Новият кадър ще се ползва от 7-годишен мандат без право на повторно избиране - същите условия, по които се избират и главният прокурор, и председателите на ВКС и ВАС. След изтичането на мандата му той се възстановява на заеманата преди избора длъжност в обвинението или с една степен по-висока от заеманата преди избора. Според ГЕРБ, това е евентуалната гаранция, че той няма да се влияе "в посока "послушание" срещу бъдещо повишение".

Авторите на законопроекта посочват, че е "неприложимо" да се мисли за варианти, при които разследването срещу главния прокурор се води от пенсионирани прокурори или магистрати в края на кариерата си - т.е. хора без риск да изпаднат в йерархично подчинение на разследвания от тях човек.

"Това означава възрастова дискриминация по отношение на кандидатите за тази длъжност и избор от действащите прокурори на съответната възраст, които са работили години наред със съответния главен прокурор.", се казва в мотивите.

"Ако се избере модел за прокурори ad hoc, които са пенсионирани и извън съдебната система, за да се гарантира независимостта им, то пак ще се налагат промени в конституцията. Така е, защото функциите на прокурор трябва да се придадат на лице, което е извън системата, и в този смисъл изобщо не притежава качеството на магистрат. Това ще постави други неразрешими въпроси за статута на този прокурор и възможностите за гарантиране на незаивисимостта му".

Всъщност - в проекта за нова конституция, който ГЕРБ така и не успя да защити с мнозинство в Народното събрание, не се предвиждаше каквото и да е решение на този правен конфликт.

Вместо това се предлагаше разделение на ВСС в две отделни институции за съдии и за прокурори, като се променяха и някои правомощия на министъра на правосъдието. Въвеждане на независим разследващ орган срещу главния прокурор обаче не съществуваше. Това беше и причината за поредната критика от страна на Венецианската комисия през ноември 2020.

Конституцията на ГЕРБ разочарова Венецианската комисия


Прочетете още:

Комисията на Десислава Атанасова бе разпусната след едно заседание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024