Снимка: © ГЕРБ

Предсказуемият провал на опита за конституционна реформа на ГЕРБ влезе в историята със създаването на една от най-безрезултатните временни комисии за последните десетилетия. 

Проектът за свикване на Велико Народно събрание, който управляващите внесоха през септември, не успя да покрие дори минимума за обикновено мнозинство от 120 гласа при обсъждането в пленарна зала в сряда. 

В петък парламентът взе решение да разпусне и комисията, оглавявана от бившия здравен министър Десислава Атанасова, от която се очакваше да проведе липсващия обществен и експертен дебат по предложенията на новия конституционен проект. 

Комисията се събра на едно-единствено заседание в началото на октомври, продължило около 15 минути с цел да приеме вътрешни правила за дейността си. 

Самото й окомплектоване се оказа на ръба на провала, след като БСП и ДПС бойкотираха създаването й. Само 10 депутати бяха причислени към състава на конституционната комисия - председателят Десислава Атанасова, Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Христиан Митев от "Обединени патриоти", Елена Пешева, Пламен Христов и Симеон Найденов от "Воля", и независимия Спас Панчев (екс "БСП за България"). 

Без да е провеждала повече заседания, комисията "Атанасова" беше атакувана пред Конституционния съд заради незаконен мандат. В решението за формирането й се казва, че тя ще може да "предлага конкретни предложения за промени в проекта за нова конституция" - действие, което е запазено само за депутатите от Велико Народно събрание. 

КС все още не се е произнесъл с решение, но както бивши конституционни съдии, така и университетски преподаватели и бивши депутати с многогодишен опит излязоха със становища, че създаването на комисията е станало в нарушение на действащата конституция. 

Десислава Атанасова твърдеше, че е разговаряла с експерти по конституционно право, които са се съгласили да участват със свои съвети в процеса по "рестарт на държавата" - нито едно име не беше обявено публично преди разпускането на комисията. 

Депутатката от ГЕРБ, наричана някога "тежката артилерия" на партията от премиера Бойко Борисов, призна, че първоначалният вариант на проекта за нова конституция е бил "злополучен", затова и авторът й - бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов - не беше поканен да участва в (непроведените) консултации. 


Прочетете още:

"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ