Комисията на Десислава Атанасова бе разпусната след едно заседание Снимка: © ГЕРБ

Предсказуемият провал на опита за конституционна реформа на ГЕРБ влезе в историята със създаването на една от най-безрезултатните временни комисии за последните десетилетия.

Проектът за свикване на Велико Народно събрание, който управляващите внесоха през септември, не успя да покрие дори минимума за обикновено мнозинство от 120 гласа при обсъждането в пленарна зала в сряда.

В петък парламентът взе решение да разпусне и комисията, оглавявана от бившия здравен министър Десислава Атанасова, от която се очакваше да проведе липсващия обществен и експертен дебат по предложенията на новия конституционен проект.

Комисията се събра на едно-единствено заседание в началото на октомври, продължило около 15 минути с цел да приеме вътрешни правила за дейността си.

Самото й окомплектоване се оказа на ръба на провала, след като БСП и ДПС бойкотираха създаването й. Само 10 депутати бяха причислени към състава на конституционната комисия - председателят Десислава Атанасова, Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Христиан Митев от "Обединени патриоти", Елена Пешева, Пламен Христов и Симеон Найденов от "Воля", и независимия Спас Панчев (екс "БСП за България").

Без да е провеждала повече заседания, комисията "Атанасова" беше атакувана пред Конституционния съд заради незаконен мандат. В решението за формирането й се казва, че тя ще може да "предлага конкретни предложения за промени в проекта за нова конституция" - действие, което е запазено само за депутатите от Велико Народно събрание.

КС все още не се е произнесъл с решение, но както бивши конституционни съдии, така и университетски преподаватели и бивши депутати с многогодишен опит излязоха със становища, че създаването на комисията е станало в нарушение на действащата конституция.

Десислава Атанасова твърдеше, че е разговаряла с експерти по конституционно право, които са се съгласили да участват със свои съвети в процеса по "рестарт на държавата" - нито едно име не беше обявено публично преди разпускането на комисията.

Депутатката от ГЕРБ, наричана някога "тежката артилерия" на партията от премиера Бойко Борисов, призна, че първоначалният вариант на проекта за нова конституция е бил "злополучен", затова и авторът й - бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов - не беше поканен да участва в (непроведените) консултации.


Прочетете още:

"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024