Комисията на Десислава Атанасова бе разпусната след едно заседание Снимка: © ГЕРБ

Предсказуемият провал на опита за конституционна реформа на ГЕРБ влезе в историята със създаването на една от най-безрезултатните временни комисии за последните десетилетия.

Проектът за свикване на Велико Народно събрание, който управляващите внесоха през септември, не успя да покрие дори минимума за обикновено мнозинство от 120 гласа при обсъждането в пленарна зала в сряда.

В петък парламентът взе решение да разпусне и комисията, оглавявана от бившия здравен министър Десислава Атанасова, от която се очакваше да проведе липсващия обществен и експертен дебат по предложенията на новия конституционен проект.

Комисията се събра на едно-единствено заседание в началото на октомври, продължило около 15 минути с цел да приеме вътрешни правила за дейността си.

Самото й окомплектоване се оказа на ръба на провала, след като БСП и ДПС бойкотираха създаването й. Само 10 депутати бяха причислени към състава на конституционната комисия - председателят Десислава Атанасова, Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Христиан Митев от "Обединени патриоти", Елена Пешева, Пламен Христов и Симеон Найденов от "Воля", и независимия Спас Панчев (екс "БСП за България").

Без да е провеждала повече заседания, комисията "Атанасова" беше атакувана пред Конституционния съд заради незаконен мандат. В решението за формирането й се казва, че тя ще може да "предлага конкретни предложения за промени в проекта за нова конституция" - действие, което е запазено само за депутатите от Велико Народно събрание.

КС все още не се е произнесъл с решение, но както бивши конституционни съдии, така и университетски преподаватели и бивши депутати с многогодишен опит излязоха със становища, че създаването на комисията е станало в нарушение на действащата конституция.

Десислава Атанасова твърдеше, че е разговаряла с експерти по конституционно право, които са се съгласили да участват със свои съвети в процеса по "рестарт на държавата" - нито едно име не беше обявено публично преди разпускането на комисията.

Депутатката от ГЕРБ, наричана някога "тежката артилерия" на партията от премиера Бойко Борисов, призна, че първоначалният вариант на проекта за нова конституция е бил "злополучен", затова и авторът й - бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов - не беше поканен да участва в (непроведените) консултации.


Прочетете още:

"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023