Снимка: © ГЕРБ

Предсказуемият провал на опита за конституционна реформа на ГЕРБ влезе в историята със създаването на една от най-безрезултатните временни комисии за последните десетилетия. 

Проектът за свикване на Велико Народно събрание, който управляващите внесоха през септември, не успя да покрие дори минимума за обикновено мнозинство от 120 гласа при обсъждането в пленарна зала в сряда. 

В петък парламентът взе решение да разпусне и комисията, оглавявана от бившия здравен министър Десислава Атанасова, от която се очакваше да проведе липсващия обществен и експертен дебат по предложенията на новия конституционен проект. 

Комисията се събра на едно-единствено заседание в началото на октомври, продължило около 15 минути с цел да приеме вътрешни правила за дейността си. 

Самото й окомплектоване се оказа на ръба на провала, след като БСП и ДПС бойкотираха създаването й. Само 10 депутати бяха причислени към състава на конституционната комисия - председателят Десислава Атанасова, Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Христиан Митев от "Обединени патриоти", Елена Пешева, Пламен Христов и Симеон Найденов от "Воля", и независимия Спас Панчев (екс "БСП за България"). 

Без да е провеждала повече заседания, комисията "Атанасова" беше атакувана пред Конституционния съд заради незаконен мандат. В решението за формирането й се казва, че тя ще може да "предлага конкретни предложения за промени в проекта за нова конституция" - действие, което е запазено само за депутатите от Велико Народно събрание. 

КС все още не се е произнесъл с решение, но както бивши конституционни съдии, така и университетски преподаватели и бивши депутати с многогодишен опит излязоха със становища, че създаването на комисията е станало в нарушение на действащата конституция. 

Десислава Атанасова твърдеше, че е разговаряла с експерти по конституционно право, които са се съгласили да участват със свои съвети в процеса по "рестарт на държавата" - нито едно име не беше обявено публично преди разпускането на комисията. 

Депутатката от ГЕРБ, наричана някога "тежката артилерия" на партията от премиера Бойко Борисов, призна, че първоначалният вариант на проекта за нова конституция е бил "злополучен", затова и авторът й - бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов - не беше поканен да участва в (непроведените) консултации. 


Прочетете още:

"Сърдим се на г-н Марешки, че е подписал конституцията, без да я чете, но трябва да се сърдим на прочелите"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"