След най-големия корупционен скандал във футбола: САЩ помогна на ФИФА да си върне над 200 млн. долара Снимка: © Getty Images

Световната футболна централа ФИФА ще получи обратно 201 милиона долара, които бяха конфискувани по време на мащабното разследване за корупция във футбола през 2015 г.

Парите са компенсация за загубите, понесени от ФИФА, КОНКАКАФ - конфедерацията, отговаряща за футбола в Северна и Централна Америка, и южноамериканския ръководен орган КОНМЕБОЛ.

Скандалът, който е най-големият в историята на играта, е свързан с тайно споразумение между длъжностни лица от ръководните органи и ръководители на спортния маркетинг, които са извършили престъпления, свързани с измама, подкупи, рекет и пране на пари. Това доведе до края на управлението на Сеп Блатер като президент на ФИФА и на негово място бе избран Джани Инфантино.

Откакто схемата беше разкрита, над 50 обвиняеми бяха наказани, 27 души и 4 юридически лица се признаха за виновни, а двама бяха осъдени.

След решението на Министерството на правосъдието на САЩ да върне парите на централата, се оказа, че тя не само е била сцена на корупционния скандал, а е станала негова жертва, пише The New York Times.

Първата вноска, която от ФИФА ще си върнат, ще е на стойност 32,3 млн. долара. Парите, конфискувани от банкови сметки на бивши служители, ще бъдат използвани от фондацията на централата, която е поела ангажимент да финансира „свързани с футбола проекти“.

"Радвам се да видя, че пари, които бяха незаконно взети от футбола, сега се връщат и ще бъдат използвани за правилните цели“, каза настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино.

„Искам да благодаря на американските власти за усилията им, за техния бърз и ефективен подход за приключване на разследването, както и за доверието. Истината е, че благодарение на тяхната намеса през 2015 г., успяхме да трансформираме из основи ФИФА - от токсична организация до високо ценен и доверен световен спортен орган", допълни той.

Решението на Министерството на правосъдието на САЩ показва възстановената вяра в ръководството на ФИФА, въпреки че парите се връщат с условия. Огромна част от тях ще бъдат пряко инвестирани в проекти за Северна и Южна Америка, които „най-много са пострадали от криминалните дейности“, пишат от футболната централа.

Оттук нататък всяка инвестиция ще бъде подлагана на надзор и контрол от Световния футболен фонд по ремисия. Парите ще се държат в американската банкова система, а не в Швейцария, където е централата на ФИФА.

„Не е безпрецедентен случай Министерството на правосъдието на САЩ да се намесва в такъв случай. Но мащабът на това корупционно дело е много по-огромен от едно нормално дело“, казва адвокат Антония Апс от Ню Йорк, цитирана от NYT.

Адвокатите на ФИФА дълги години работеха по това да дистанцират световната футболна централа от онези нейни бивши членове, които бяха определени за престъпници. Те си сътрудничиха с властите и успяха да възвърнат авторитета на ФИФА.

В жалба до съда от 2016 адвокатите на централата заявиха, че организацията е загубила най-малко 28 милиона долара, изплатени на 20 официални лица в продължение на 12 години, а те са ги изразходвали неправомерно.

КОНМЕБОЛ си върна част от парите по други канали. През юли конфедерацията на Южна Америка съобщи, че е получила 1,7 млн. долара от швейцарските власти – пари, които са били в личната сметка на един от бившите им директори. Това е допълнение на 55-те милиона долара, които организацията си е върнала постепенно от други подобни случаи.

Последният осъден беше бившият директор на футбола в Ел Салвадор. Рейналдо Васкес се призна за виновен по обвинение за пране на пари пред федералния съд в Бруклин миналата седмица.

Ключови фигури в скандала все още чакат присъдите си. Една от тях е бившият ръководител на бразилската федерация Марко Поло дел Неро, на когото ФИФА забрани да участва във футболни дейности, но наскоро стана ясно, че е работил отново за федерацията.


 Историята на Стив Бейт: Загубата на зрението не значи край на мечтите и на златните олимпийски медали Историята на Стив Бейт: Загубата на зрението не значи край на мечтите и на златните олимпийски медали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023