Снимка: © Getty Images

Световната футболна централа ФИФА ще получи обратно 201 милиона долара, които бяха конфискувани по време на мащабното разследване за корупция във футбола през 2015 г.

Парите са компенсация за загубите, понесени от ФИФА, КОНКАКАФ - конфедерацията, отговаряща за футбола в Северна и Централна Америка, и южноамериканския ръководен орган КОНМЕБОЛ.

Скандалът, който е най-големият в историята на играта, е свързан с тайно споразумение между длъжностни лица от ръководните органи и ръководители на спортния маркетинг, които са извършили престъпления, свързани с измама, подкупи, рекет и пране на пари. Това доведе до края на управлението на Сеп Блатер като президент на ФИФА и на негово място бе избран Джани Инфантино.

Откакто схемата беше разкрита, над 50 обвиняеми бяха наказани, 27 души и 4 юридически лица се признаха за виновни, а двама бяха осъдени.

След решението на Министерството на правосъдието на САЩ да върне парите на централата, се оказа, че тя не само е била сцена на корупционния скандал, а е станала негова жертва, пише The New York Times.

Първата вноска, която от ФИФА ще си върнат, ще е на стойност 32,3 млн. долара. Парите, конфискувани от банкови сметки на бивши служители, ще бъдат използвани от фондацията на централата, която е поела ангажимент да финансира „свързани с футбола проекти“.

"Радвам се да видя, че пари, които бяха незаконно взети от футбола, сега се връщат и ще бъдат използвани за правилните цели“, каза настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино.

„Искам да благодаря на американските власти за усилията им, за техния бърз и ефективен подход за приключване на разследването, както и за доверието. Истината е, че благодарение на тяхната намеса през 2015 г., успяхме да трансформираме из основи ФИФА - от токсична организация до високо ценен и доверен световен спортен орган", допълни той.

Решението на Министерството на правосъдието на САЩ показва възстановената вяра в ръководството на ФИФА, въпреки че парите се връщат с условия. Огромна част от тях ще бъдат пряко инвестирани в проекти за Северна и Южна Америка, които „най-много са пострадали от криминалните дейности“, пишат от футболната централа.

Оттук нататък всяка инвестиция ще бъде подлагана на надзор и контрол от Световния футболен фонд по ремисия. Парите ще се държат в американската банкова система, а не в Швейцария, където е централата на ФИФА.

„Не е безпрецедентен случай Министерството на правосъдието на САЩ да се намесва в такъв случай. Но мащабът на това корупционно дело е много по-огромен от едно нормално дело“, казва адвокат Антония Апс от Ню Йорк, цитирана от NYT.

Адвокатите на ФИФА дълги години работеха по това да дистанцират световната футболна централа от онези нейни бивши членове, които бяха определени за престъпници. Те си сътрудничиха с властите и успяха да възвърнат авторитета на ФИФА.

В жалба до съда от 2016 адвокатите на централата заявиха, че организацията е загубила най-малко 28 милиона долара, изплатени на 20 официални лица в продължение на 12 години, а те са ги изразходвали неправомерно.

КОНМЕБОЛ си върна част от парите по други канали. През юли конфедерацията на Южна Америка съобщи, че е получила 1,7 млн. долара от швейцарските власти – пари, които са били в личната сметка на един от бившите им директори. Това е допълнение на 55-те милиона долара, които организацията си е върнала постепенно от други подобни случаи.

Последният осъден беше бившият директор на футбола в Ел Салвадор. Рейналдо Васкес се призна за виновен по обвинение за пране на пари пред федералния съд в Бруклин миналата седмица.

Ключови фигури в скандала все още чакат присъдите си. Една от тях е бившият ръководител на бразилската федерация Марко Поло дел Неро, на когото ФИФА забрани да участва във футболни дейности, но наскоро стана ясно, че е работил отново за федерацията.


 Историята на Стив Бейт: Загубата на зрението не значи край на мечтите и на златните олимпийски медали Историята на Стив Бейт: Загубата на зрението не значи край на мечтите и на златните олимпийски медали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.