След взривовете в Северен поток: откриха теч от нефтопровода "Дружба" Снимка: © Getty

Полският оператор PERN е открил теч в една от тръбите на петролопровода "Дружба", който пренася руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Във вторник вечерта се появява теч в една от двете трасета на западния участък на тръбата, на 70 км от град Плоцк в централната част на страната. Това е участъкът, през който петролът се транспортира до Германия. Тръбопроводът се оказва разхерметизиран. Районът е обезопасен, а причината за инцидента се разследва.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата работят нормално, твърдят от PERN, цитирани от Ройтерс.

Прессекретарят на противопожарната служба Карол Кежковски заяви в ефира на Полската телевизия, че службите отстраняват теча от повредения нетфопровод. По думите му "аварийната служба (на полския оператор на тръбопровода) PERN вече е на място и изпомпва петролните продукти, които са се разлели от нефтопровода.

"Изпомпването се извършва в резервоари, предоставени от PERN. Вече са изпомпани около 400 кубични метра", добави Кежковски, като каза, че се надява, че поради спирането на тръбата и спадането на налягането течът ще спре в следващите няколко часа.

Той увери, че течът не представлява опасност за местното население, тъй като е станал в поле с царевица, където няма сгради.

Новината идва след взривовете в тръбите на газопроводите "Северен поток" - също захранващи с руско гориво. Те нанесоха тежки поражения и бяха определени от шведската полиция за акт на саботаж. Както и след срива на цифровата влакова радиосистема GSM-R, която предизвика железопътен хаос в Северна Германия и също беше наречена "саботаж".

Изтичането е открито снощи, а съобщението се появява едва днес, което засилва притесненията за енергийната сигурност на Европа, изправена пред тежка енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации, заявиха от полския оператор.

Говорител на чешкия оператор MERO е заявил, че засега няма промяна в потоците към Чехия.

Тръбопроводът "Дружба" доставя нефт на беларуските рафинерии и го транзитира към Европа. Тръбопроводът започва от Самарска област, минава през Брянск и се разклонява на две части - северна и южна, като преминава през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Латвия и Литва. PERN управлява годишно мрежа от 2600 км тръбопроводи, включително полския участък „Дружба”, който доставя петрол на две рафинерии в Полша - в Плоцк (Орлен) и Гданск (Лотос), както и на две рафинерии в Германия - в Шведт и Шпергау.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024