След взривовете в Северен поток: откриха теч от нефтопровода "Дружба" Снимка: © Getty

Полският оператор PERN е открил теч в една от тръбите на петролопровода "Дружба", който пренася руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Във вторник вечерта се появява теч в една от двете трасета на западния участък на тръбата, на 70 км от град Плоцк в централната част на страната. Това е участъкът, през който петролът се транспортира до Германия. Тръбопроводът се оказва разхерметизиран. Районът е обезопасен, а причината за инцидента се разследва.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата работят нормално, твърдят от PERN, цитирани от Ройтерс.

Прессекретарят на противопожарната служба Карол Кежковски заяви в ефира на Полската телевизия, че службите отстраняват теча от повредения нетфопровод. По думите му "аварийната служба (на полския оператор на тръбопровода) PERN вече е на място и изпомпва петролните продукти, които са се разлели от нефтопровода.

"Изпомпването се извършва в резервоари, предоставени от PERN. Вече са изпомпани около 400 кубични метра", добави Кежковски, като каза, че се надява, че поради спирането на тръбата и спадането на налягането течът ще спре в следващите няколко часа.

Той увери, че течът не представлява опасност за местното население, тъй като е станал в поле с царевица, където няма сгради.

Новината идва след взривовете в тръбите на газопроводите "Северен поток" - също захранващи с руско гориво. Те нанесоха тежки поражения и бяха определени от шведската полиция за акт на саботаж. Както и след срива на цифровата влакова радиосистема GSM-R, която предизвика железопътен хаос в Северна Германия и също беше наречена "саботаж".

Изтичането е открито снощи, а съобщението се появява едва днес, което засилва притесненията за енергийната сигурност на Европа, изправена пред тежка енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации, заявиха от полския оператор.

Говорител на чешкия оператор MERO е заявил, че засега няма промяна в потоците към Чехия.

Тръбопроводът "Дружба" доставя нефт на беларуските рафинерии и го транзитира към Европа. Тръбопроводът започва от Самарска област, минава през Брянск и се разклонява на две части - северна и южна, като преминава през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Латвия и Литва. PERN управлява годишно мрежа от 2600 км тръбопроводи, включително полския участък „Дружба”, който доставя петрол на две рафинерии в Полша - в Плоцк (Орлен) и Гданск (Лотос), както и на две рафинерии в Германия - в Шведт и Шпергау.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024